Antallet af spøgelsesbilister halveret på fem år

Trods mange tiltag er det umuligt helt at undgå spøgelsesbilister, mener Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet har lavet mange tiltag for at gøre bilister opmærksomme på køreretningen. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Antallet af såkaldte spøgelsesbilister på de danske motorveje er næsten halveret i løbet af de seneste fem år. I 2015 var antallet af bilister, der blev registreret for at køre mod færdselsretningen på motorvejen 103, mens der i 2010 blev noteret 199 bilister.

Vejdirektoratet har i de seneste seks år arbejdet med en forbedring af rampeanlæg. Det skal forhindre bilisterne i at havne i den forkerte køreretning på motorvejen.

- Vi har gennem en årrække arbejdet med tilkørslerne, men jeg tror også, omtalen af spøgelsesbilister har fået folk til at være mere opmærksomme på at køre den rigtige vej, siger Vagn Lynggaard Bech, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Svært helt at undgå

Det er dog svært helt at undgå spøgelsesbilister, og Vagn Lynggaard Bech tror da heller ikke, at tallet nogensinde når helt ned på nul.

Han henviser til en undersøgelse lavet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for nogle år siden, hvor en tredjedel af de adspurgte ikke kunne redegøre for, hvorfor de var kørt forkert.

- Der vil hele tiden være nogen - folk med begyndende demens for eksempel, så vi vil nok stadig opleve det, siger Vagn Lynggaard Bech.

Vejdirektoratet registrerer anmeldelser af spøgelsesbilister hver gang, politiet eller andre trafikanter ringer til Vejdirektoratets Trafikcenter og siger, at de har set én.

For at forhindre spøgelsesbilister har Vejdirektoratet blandt andet:

  • lagt løbelys i kørebanen og installeret blinklys, som begynder at blinke rødt, hvis bilen kører i den forkerte retning
  • installeret en del 3D-afmærkninger i kørebanen – teksten 'Stop' bliver synlig på kørebanen, når en bilist kører den forkerte vej ned ad frakørslen
  • opsat skilte, der med en stor sort hånd på et gult skilt suppleret med teksten STOP tydeligt signalerer til bilisten, at han eller hun er på afveje.
  • bygget nogle af rampekrydsene om, så det er lettere for trafikanter at vælge den rigtige rampe ved tilkørsel til motorvejen.