Antallet af ulovlige EU-flyrejsende styrtdykker

Dansk Folkeparti vil have afklaret om faldet skyldes manglende kontrol eller færre illegale, der forsøger at komme ind i landet.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)

Netop nu rejser rigtig mange danskere på ferie uden for landets grænser. Selv om vi i årevis har haft mulighed for at rejse inden for EU's grænser uden krav om at vise pas, så er det alligevel en god ide, at medbringe det rødbedefarvede dokument.

En del borgere vil nemlig blive bedt om at vise pas, selvom man ankommer fra et land inden for Schengen-området. Særlige EU-regler giver nemlig politiet mulighed for at lave stikprøvekontroller. Og det gør politiet cirka 700 gange årligt.

Fald i ulovlige rejsende

I 2014 og 2015 betød kontrollerne, at politiet oprettede lige under 200 sager om ulovlige passagerer, der enten ikke havde tilladelse til at rejse ind i Danmark eller forsøgte at komme ind i landet på falsk papirer.

Men sidste år faldt antallet af sager kraftigt til 49 sager, selvom antallet af fly var nogenlunde det samme som i det foregående år. Det fremgår af en aktindsigt, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen, er ikke ubetinget glad for de nye tal.

- Det kommer an på årsagen. Den kan enten være, at der er færre som forsøger at komme ulovligt til Danmark, og så er det selvfølgelig positivt, men det kan også skyldes, at der er mange man ikke fanger, fordi man kontrollerer forkert.

- Vi har tidligere set kontroller på business-ruter fra Bruxelles, så vi vil bede justitsministeren om en uddybning, før vi drager en konklusion, siger han.

Politiet: Samme tendens i hele EU

Ifølge Steen Pedersen, der som Politiinspektør hos Københavns Politi er ansvarlig for kontrollen med flypassagerer, er det kraftige fald en del af en større tendens i hele EU. Derfor er han overbevist om, at faldet ikke skyldes at flere slipper gennem kontrollen.

Han understreger, at der er mange forskellige grunde til faldet, men peger specifikt på både nationale og internationale årsager.

- Aftalen med Tyrkiet om, at EU kan tilbagesende flygtninge, betyder helt klart noget for, hvor mange der kommer ind i EU, og dermed også hvor mange der kommer til Danmark fra EU-lande, siger Steen Pedersen og fortsætter:

- Samtidig tror jeg også, at indførslen af grænsekontrol i Sverige har haft en rolle, for det er ingen hemmelighed, at mange af dem, der kommer til Danmark, ønsker at rejse videre, og grænsekontroller betyder, de risikerer at måtte blive i Danmark.

Ni ud af 10 kommer fra Italien

Et nærmere kig på tallene afslører, at 46 ud af de 49 sager alle vedrører flyankomster fra Italien, mens de resterende tre sager vedrører ankomster fra Grækenland og Portugal.

EU-regler betyder dog, at selvom politiet ville, så må man ikke kontrollere alle fly-ankomster fra eksempelvis Italien. Det vil Socialdemokratiet nu have regeringen til at arbejde på bliver lavet om.

- Jeg synes, man skal opbløde reglerne, når man så tydeligt kan se, at problemet er hos flyankomster fra ganske få lande og lufthavne, siger Trine Bramsen, der er retsordfører for Socialdemokratiet.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)

Hendes kollega hos Dansk Folkeparti er dog ikke tilfreds med blot en opblødning, han vil have begrænsningerne helt afskaffet.

- Det er fuldstændig tåbeligt, at der er regler, som begrænser muligheden for en tydeligvis nødvendig grænsekontrol. Når tallene er som de er, så er der et stort behov for at få ændret de begrænsninger, siger Peter Kofod Poulsen.

Politiet vil fortsat kontrollere bredt

Selvom antallet af sager er faldet, vil både politiet og politikerne fortsætte med at kontrollere omkring 700 fly om året, som niveauet har været de seneste to år.

Steen Pedersen advarer samtidig mod at tro, at en kontrol der udelukkende er målrettet eksempelvis italienske lufthavne, vil dæmme op for problemet.

- Det kan vende utrolig hurtigt, hvor sagerne kommer fra, og menneskesmuglere finder hurtigt ud af, hvor der er huller i kontrollen, hvis de er der. Vi har nogle år haft sager på ankomster, hvor man bestemt ikke ville forvente at finde noget, siger Steen Pedersen.

Af de 49 i 2016 drejede 23 sig om dokumentfalsk, seks var asylsager, ni personfalsk og 11 ligger i kategorien ”andre sager”.

Facebook
Twitter