Antallet af voldtægtssager i landets politikredse er på få år eksploderet. Sidste år modtog politiet knap 1000 anmeldelser om voldtægt. Til sammenligning var der godt 300 anmeldelser tilbage i 2012.
Forklaringen er dog næppe, at der bliver begået flere voldtægter end tidligere. Snarere skal grunden delvist findes i, at politiet har rettet ind efter kritik fra statsadvokaterne.
- En del af forklaringen er, at vi i højere grad er gået over til at bruge det, vi kalder for "skarpe journalnumre" frem for undersøgelsesnumre. Og det giver en statistisk stigning i antallet af voldtægtssager, fortæller vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet.
Netop brugen af undersøgelsesnumre var under lup forrige år. Her kritiserede Statsadvokaterne i København og Viborg politikredsene for ikke at oprette voldtægtsanmeldelser under et voldtægtsjournalnummer.
Ved gennemgang af 135 uopklarede voldtægtssager i efteråret 2015 fandt statsadvokaterne 67 sager, som burde optræde i de officielle statistikker. Men det gjorde de ikke. De var nemlig ikke journaliseret som voldtægtssager.
På baggrund af kritikken har man i politikredsene indskærpet en ny praksis på området, og det er blandt andet det, der slår igennem i de nye kriminalitetstal, som Rigspolitiet har offentliggjort.
Derudover er der en anden faktor, som spiller ind i stigningen.
- Vi har som sådan ikke indtryk af, at der sker flere voldtægter. Men vi har formodning og forhåbning om, at en del af stigningen sker som følge af en øget anmeldelsestilbøjelighed.
- Det er set fra politiets side positivt, for det er vigtigt at få de her sager frem i lyset, siger Lars Mortensen.
Ikke bare på voldtægtsområdet, men på hele sædelighedsområdet, er der sket en stigning i antallet af sager. Det gælder også seksuelle overgreb mod børn.
- Der har været nogle meget store sager om for eksempel livestreaming, hvor gerningsmanden fra en adresse i Danmark bestiller en seksuel krænkelse eller en voldtægt af et barn i et andet land, fortæller Lars Mogensen.
/ritzau/