Anti-abort-kampagne med 'fosteret Fister' får hård kritik: 'Usmageligt og misvisende'

En kampagne fra abortmodstanderne i Retten til Liv kritiseres af både læger og Sex & Samfund.

DR Grafik

Retten til Liv, der er Danmarks mest fremtrædende organisation for abortmodstandere, lancerede denne måned en ny kampagne med titlen "Fisters fight".

Her møder man det endnu ufødte foster Fister, der 'bliver nægtet en helt elementær retsbeskyttelse', da hans mor blandt andet konsulterer en læge med henblik på at få en abort.

På et andet billede fra kampagnen må Fister flygte fra en vred menneskemængde for at søge tilflugt hos "Institut for Menneskerettigheder", mens man på et tredje billede ser ham udvælge et "I love mom"-slips, mens han ligger inde i maven.

  • Retten til Liv har brugt omkring 12.000 annoncekroner på facebook for at få kampagnen bredt ud. (Billede fra Retten til Livs kampagne)
  • Retten til Liv har brugt omkring 12.000 annoncekroner på facebook for at få kampagnen bredt ud. (Billede fra Retten til Livs kampagne)
  • Retten til Liv har brugt omkring 12.000 annoncekroner på facebook for at få kampagnen bredt ud. (Billede fra Retten til Livs kampagne)
1 / 3

Danske gynækologer: 'Det er farlig information'

Men beslutter man sig for at få en abort, skal det ifølge dansk lovgivning ske før slutningen af den 12. uge af graviditeten. Og på det tidspunkt er fosteret omkring fem centimeter og altså meget langt fra karakteren Fister, som optræder i kampagnen mod abort.

Og det får Annemette Wildfang Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, til at rette en kras kritik af kampagnen fra Retten til Liv.

- Det er usmageligt og misvisende. Og det er farlig information, at man fremstiller fosteret som levende og tænkende.

Hele fremstillingen af Fister, der vælger slips, når han skal ud til sin mor, kan nemlig påvirke unge kvinder, der måske selv netop har fået foretaget en abort eller står overfor en, mener formanden.

Annemette Wildfang Lykkebo er foruden sin rolle som formand ledende overlæge på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Lillebælt.

- Risikoen er jo, at man giver kvinderne en dårlig samvittighed og en skyldfølelse, der er uberettiget, fordi der er tale om en abort på et tidspunkt, hvor barnet ikke er udviklet. Man tillægger i denne kampagne et 12-ugers foster følelser og personlighed - sidstnævnte udvikles først, når barnet fødes.

Kan det i sidste ende medvirke til, at unge kvinder træffer en beslutning, de kommer til at fortryde?

- Ja, jeg tror ikke, at der er nogen danske kvinder, der tager let på at få en abort. Det er et stort dilemma.

Sex & Samfund: Det er noget, man ser i USA

Heller ikke hos interesseorganisationen Sex & Samfund er generalsekretær Bjarne B. Christensen tilfreds med det indtryk "Fisters fight" efterlader.

- Det spiller på følelser og bruger greb, der har det formål at bringe skyld og skam på kvinden. Det er ikke en måde at køre en debat på, mener jeg.

Som de mange facebookkommentarerkampagnen også vidner om, så er Retten til Livs holdninger heller ikke lige populære alle steder.

- Jeg synes jo også, at formen er meget usmagelig, og jeg tvivler meget på, at det vil have genklang i en dansk sammenhæng, siger Bjarne B. Christensen.

Han sammenligner retorikken med udenlandske bevægelser mod fri abort. Bevægelser, der er langt mere markante end Retten til Liv, der anslås at have omkring 3000 medlemmer.

- Det er noget, man har set i USA, og nu skal vi så også se det her angreb på kvinders rettigheder i Danmark, siger han.

Retten til Liv: Nogle billeder går måske for langt

Kerstin Hoffmann er kommunikationssekretær hos Retten til Liv og har været med til at udvikle kampagnen. Hun forklarer, at man med kampagnen gerne ville nå længere ud, end man plejede.

- Ved at lave det med en lidt humoristisk distance, så håbede vi, at vi kunne nå nogle, vi ellers ikke ville nå.

- For hver gang vi taler om, at det her lille menneske har ligeværd, så vil enhver kvinde i Danmark, der har fået en abort, føle, at vi kalder hende morder. Og det vil vi gerne væk fra. Og det mener vi ikke, de er, siger Kerstin Hoffmann.

Nu siger du humoristisk, der er vel også dem, der med rette kunne sige, at det tenderer til følelsesporno, når Fister sidder grædende ved siden af sin mor hos lægen?

- Vi havde tænkt, at vi ville skildre lægen som en, der ikke gik ind i den desperate situation, som kvinden sidder i, men jeg kan selvfølgelig godt høre, hvad du siger, og jeg kan også godt selv se det. Og jeg kan også se, at vi har ramt nogle følelsesmæssigt på Facebook, medgiver Kerstin Hoffmann.

Så der er nogle af billederne, hvor du nu tænker ”Der gik vi for langt i vores fremstilling"?

- Jeg kan i hvert fald godt se, at nogle virker stærkt følelsesmæssigt, og det var ikke vores intention.

Bliver de så taget ud af kampagnen?

- Kampagnen kommer ikke til at løbe så meget længere. Bare et par uger endnu, siger Kerstin Hoffmann.

Kampagnen fra Retten til Liv har også affødt en heftig debat på Facebook. Her medgiver organisationen også, at Fisters udviklingstrin er udtryk for, at "man har taget sig en frihed".

Ser ingen problemer i skildringen af Fister

Kerstin Hoffman mener dog ikke, at der er noget galt i, at de i kampagnen fremstiller fosteret Fister som et individ, der kan tænke, føle og glæde sig til at se sin mor.

- Hvorfor er det et problem, når vi gør det? Det er jo et helt almindeligt greb at bruge, når man vil skildre et foster i maven. Det er jo for at humanisere fosteret. Hvis det skulle være i rigtig størrelse, så ville vi ikke kunne lave det her satiriske greb.

Kommer I ikke, som man frygter hos Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, til at lægge en skyld over på nogle unge kvinder, der har fået fjernet et foster og nu tænker, at de har fået fjernet et helt levende barn?

- Vi tænker jo, at det er et levende barn, og jeg tænker også, at hun i det tilfælde har manglet noget information fra sin læge og sin skole. Det er ikke vores mål at lægge skyld på hende.

Forklaringen er dog ikke noget, der formilder Annemette Wildfang Lykkebo.

- Jeg har svært ved at se det humoristiske. Jeg mener, at det er misinformation, og det er at vildlede kvinderne. Og jeg bliver både trist og vred.

DR Nyheder ville også gerne have haft en kommentar fra de praktiserende lægers fagforening, PLO, da de er den første sundhedsperson, man skal tale med, hvis man ønsker en abort. De har dog ikke ønsket at stille op.