Anti Doping Danmark: Pernille Blumes medicinoplysninger lækket af hackergruppe

Dansk svømmers medicinoplysninger, der er blevet hacket sammen med 24 andre atleter fra OL, er godkendt, siger direktør i Anti Doping Danmark.

Svømmeren Pernille Blume vandt guld i 50 meter fri og bronze i 4 x 100 meter medley ved OL i Rio i 2016. (Foto: Dominic Ebenbichler © Scanpix)

Den danske svømmer og OL-guldvinder, Pernille Blume, er på listen over atleter, der har fået lækket medicinoplysninger af en russisk hackergruppe.

Det bekræfter direktør i Anti Doping Danmark Michael Ask over for DR Nyheder.

- Vi har fået bekræftet fra Wada, Det Internationale Antidopingagentur, at der desværre er sket det, at en gruppe, der kalder sig Fancy Bear, har hacket sig adgang til såkaldte TUE-oplysninger, om atleter der var med OL i Rio, siger han.

Det Internationale Antidopingagenturs (Wada) hjemmeside skriver agenturet, at der er tale om 25 atleter fra OL i Rio.

Ifølge Michael Ask bruger Wada oplysningerne til at give tilladelse til brug af medicin.

- TUE er en engelsk forkortelse, der står for therapeutic use exemptions, altså en lægelig undtagelse fra de normale regler. Det er helt legalt, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau indeholder papirer på hackergruppens hjemmeside oplysninger om, at Pernille Blume tager astmamedicinen terbutalin, som bruges mod vejrtrækningsproblemer.

- Pernille har ligesom mange andre atleter tilladelse til at bruge et astmapræparat, så det har ikke noget med doping at gøre. Men det dybt beklageligt, at sådan et læk kan ske, siger han.

Tilbage i 2010 fortalte Pernille Blume selv, at hun havde fået konstateret anstrengelsesastma.

- Efter at jeg fik konstateret astma, kom jeg på medicin, og det virkede rigtigt godt. Jeg var i stand til at træne og præstere meget bedre, har Blume sagt til magasinet Astmanaut, skriver Ritzau.

Udover danskeren er ti atleter fra USA, fem fra Tyskland, fem fra Storbritannien og en fra henholdsvis Tjekkiet, Polen, Rumænien og Rusland på listen, skriver Wada.

Allerede tirsdag meldte Wada, at man havde opdaget et hackerangreb, hvor der var offentliggjort data om blandt andre tennissøstrene Serena og Venus Williams og gymnasten Simone Biles.

Facebook
Twitter