Antipiratudvalg diskuterer afgift på brug af internet

Afgift på selve brugen af nettet skal hjælpe med at få pengene hjem for danskernes piratkopiering, lyder et internt notat fra Kulturministeriets antipiratudvalg.

Arkivfoto

Når danskerne alligevel ikke kan lade være med at hente piratkopieret musik og film på internettet, kan man lige så godt lægge afgift på selve brugen af nettet og få pengene hjem på den måde.

Sådan er rationalet bag et internt notat, som medlemmerne af Kulturministeriets antipiratudvalg tygger på i denne weekend, og som Politiken er kommet i besiddelse af.

Medlemmer kritiske over for afgift

Flere medlemmer af udvalget er særdeles kritiske over for ideen, skriver Politiken.

- Det største problem er, at hvis alle skal betale sådan en afgift, kommer fru Jensen på 70 år til at betale for, at Jonathan på 18 år gør noget ulovligt, siger advokat Peter Schønning til Politiken. Han sidder i udvalget for pladebranchens organisation, IFPI.

Antipiratudvalget oprettet i december for at finde på måder til at håndhæve ophavsrettigheder på internettet. Notatet, som udvalget har til læsning, rummer ifølge Politiken udkast til tre modeller for, hvordan rettighedshaverne, som især er film- og musikbranchen, kan få penge i kassen, selv om mange ser stort på loven.

Den første model er, at internetabonnenter betaler en ekstra afgift til rettighedshaverne for at bruge internettet og så har ubegrænset adgang til at kopiere alt det, de vil. En anden model indebærer, at staten betaler rettighedshaverne en sum penge fra statskassen som plaster på såret for, at borgerne kopierer løs. Og en tredje model er, at borgerne skal betale en licens, ligesom til DR, som staten så fordeler til rettighedshaverne.

En sovjetisk femårsplan

Udkastet møder hård modstand fra flere medlemmer i udvalget. Et af dem er pladebranchens organisation IFPI, som er 'særdeles skeptisk'.

- Der er lidt sovjetisk femårsplan over det, for hvordan skal man sikre, at nogen vil investere i nye kunstnere, hvis der er lagt en kollektiv grød ud over det hele. Hvis alle får en andel gennem deres vederlag, er der så overhovedet interesse for at investere, siger Peter Schønning til Politiken. Han peger på, at notatet er så nyt, at IFPI's bestyrelse endnu ikke har haft lejlighed til at drøfte det.

Også de danske forlags forening vender sig mod, at alle skal betale en afgift eller skat for at bruge internettet. Både pladebranchen og forlagene ser hellere, at man forsøger at bremse danskernes ulovlige download, end at man indfører en skat eller afgift.

Det skal ske ved, at brugerne får et brev med en advarsel, hvis de foretager sig noget ulovligt på nettet.

I Kulturministeriet afviser man, at notatet skal ses som et tilløb til et egentligt forslag om internetskat.