Antistoftests rives ned fra apotekshylderne

På bare to måneder er mere end 14.000 kviktests blevet solgt på landets apoteker.

Farmaceut Birgitta Bonde foretager dagligt 6-12 antistoftests på apoteket. (Foto: Rasmus Krieger Jensen © dr)

Der er bare gået ti minutter, siden Anette Hansen trådte ind på apoteket i Viby for at få en antistoftest for corona, til hun nu har svaret. Negativt.

- Jeg havde håbet på, at det var et positivt svar. Men altså, sådan er det jo, fortæller hun.

Hun er en af de mange danskere, der har benyttet af kviktesten, der blot kræver et lille prik i fingeren og derefter kan sige, om de har været smittet med coronavirus.

- Jeg var rigtig syg og mat i sokkerne i marts måned, hvor landet var lukket ned, og hvor det var svært at blive testet. Derfor var jeg nysgerrig på, om det nu også var corona, siger Anette Hansen.

Et enkelt prik i fingeren og en smule blod er det eneste, der skal til for at få svar på en antistoftest. (Foto: Rasmus Krieger Jensen © dr)

Stor interesse

Da apotekerne først begyndte at tilbyde antistoftests i starten af juni måned var det kun enkelte filialer i hovedstadsområdet, der havde testen på hylderne. I dag kan den købes kviktesten på 140 apoteker landet over.

Og ved udgangen af juli måned havde apotekerne solgt mere end 14.000 antistoftests.

På Viby apotek mærkes interessen også tydeligt. Farmaceut Birgitta Bonde foretager dagligt 6-12 antistoftests på apoteket.

- Det går rigtig godt med salget. Vi mærker en stigende efterspørgsel fra vores kunder, siger Birgitta Bonde, der har gennemgået et særligt træningsforløb i at udføre antistoftests korrekt.

Birgitta Bonde fortæller, at kunderne ofte er drevet af nysgerrighed for at se, om det, de har været syge med, har været coronavirus. Men erfaringen har vist, at det sjældent er tilfældet – kun 7 procent testes nemlig positive.

- Så vi må skuffe de fleste og fortælle dem, at de med stor sandsynlighed ikke var syge af coronavirus, siger Birgitta Bonde.

Hun understreger, at alle kunder opfordres til fortsat at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer om afstand og god håndhygiejne – uanset om de får et positivt eller negativt svar.

- Vi ved simpelthen ikke, hvor længe antistofferne beskytter mod coronavirus. Derfor skal alle fortsat holde afstand og passe godt på, siger Birgitta Bonde.

God indikation

Statens Serum Institut (SSI) har tidligere udtrykt skepsis i forhold til testenes nøjagtighed. Ifølge instituttet er der risiko for, at testsvarene er falsk positive eller falsk negative.

I stedet anbefaler SSI en rigtig blodprøve, der analyseres på et laboratorium, hvis man vil være helt sikker på resultatet.

Professor i klinisk immunologi ved Rigshospitalet Henrik Ullum er enig i, at apotekernes kviktest ikke er ligeså god og nøjagtig som en laboratorietest. Men han mener stadig, at kviktesten kan bruges:

- Den giver en rigtig god indikation af, om man har været smittet eller ej, siger Henrik Ullum.

Han har tidligere stået i spidsen for en undersøgelse blandt danske bloddonorer, der blev testet for antistoffer. Her fik kun tre procent et positivt svar, hvilket er markant færre sammenlignet med de syv procent i apotekernes kviktest. Men det er der en naturlig forklaring på, mener Henrik Ullum:

- De folk, der køber en antistoftest på apoteket har en begrundet mistanke om, at de har haft coronavirus. De har i mange tilfælde været syge i starten af epidemien, og derfor vil flere også blive testet positive for antistoffer. Men bloddonorerne tester vi jo helt tilfældigt, derfor vil vi ramme flere, der ikke har været syge, forklarer professor Henrik Ullum.

Facebook
Twitter