Antony Blinken: Danmark er et foregangsland, som Biden helt sikkert gerne vil besøge

USA's udenrigsminister roste Danmarks klimaindsats i et interview med DR Nyheder.

USA's præsident, Joe Biden, kunne sagtens finde på at komme på officielt besøg i Danmark.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, i et interview med DR Nyheder i København.

- Når jeg kommer tilbage, vil jeg minde ham om, hvor fremragende venner vi har her og det ekstraordinære lederskab, vi ser fra Danmark på så mange områder - klimaforandringer er bare et af dem, siger Antony Blinken.

- Der er en vidunderlig historie her, en masse vi kan lære af Danmark, så jeg er sikker på, at han vil have lyst til et besøg.

Udenrigsministeren kom til Danmark søndag. Han har i dag haft et tætpakket program, som blandt andet har budt på møder med statsminister Mette Frederiksen (S), dronningen og udenrigsministrene for Danmark, Grønland og Færøerne.

Arktis i fokus

Antony Blinken skal onsdag og torsdag deltage i et møde i Arktisk Råd i Island.

Klimaforandringerne har gjort Arktis sig til en vigtig international arena, hvor Rusland, USA og også Kina kæmper om indflydelse.

Præsident Donald Trump kom i den anledning med det radikale forslag at købe Grønland. Men den plan er smidt i skraldespanden, lover Antony Blinken.

- Vi har et fremragende partnerskab med kongeriget Danmark. Og som en del af det vokser vores forhold til Grønland, siger han.

USA har brug for en alliance med Danmark og Grønland og resten af Norden for at forsvare landets strategiske interesser i området.

Før mødet i Arktisk Råd i Reykjavik onsdag har Rusland skærpet tonen. Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har mandag advaret Nato mod at rykke ind i Arktis.

Stol på Nato

I sin regeringstid skabte præsident Trump også usikkerhed om Nato.

Han klagede over, at en række lande - blandt andet Danmark - ikke levede op til løftet om at bruge to procent af BNP på forsvaret. På den baggrund udtrykte Trump tvivl om Natos artikel 5, der siger, at et angreb på ét land er et angreb på alle medlemslande.

Her kan danskerne også sove roligere om natten, forsikrer Antony Blinken. For præsident Biden har en dyb tiltro til Nato.

- For ham er der ingen tvivl om, at Nato er den mest succesfulde alliance i verdenshistorien. Han har gentaget sin absolutte forpligtelse til artikel 5 - både før og efter han blev præsident, siger udenrigsministeren.

Under et pressemøde i København tidligere i dag blev Antony Blinken spurgt, om Danmark ikke bør bidrage mere økonomisk til Nato.

Her svarede udenrigsministeren ikke direkte, men henviste i stedet til den "kapacitetspakke", som partierne bag forsvarsforliget vedtog for nylig.

- Jeg mener, at Danmark påtager sig ansvar i Arktis med blandet andet Arktis-pakken. At vide hvem, der gør hvad, på ethvert givent tidspunkt er vigtigt for sikkerheden, sagde Antony Blinken.