Antorini: Nogle skolebørn får nok spændende motion i skolen

Det er fint nok, hvis skolebørn ikke går til fritidsaktiviteter udenfor skolen, siger undervisningsministeren. Det behov kan skolen dække.

Undervisningsminister Christine Antorini ser umiddelbart ikke noget problem i, at flere børn dropper fritidsaktiviteter ved siden af skolen. Hun mener, at børnenes behov for idræt og udfoldelse sagtens kan være dækket via skolen.

Siden skolereformen blev indført og børnenes skoledag blev længere, har hver femte forælder oplevet, at deres børn må opgive at gå til fritidsaktiviteter efter skole.

Det viser en ny meningsmåling, Epinion har lavet for DR Nyheder blandt flere end 1.000 forældre til elever i folkeskolen.

Men det er ikke nødvendigvis noget problem, at eleverne dropper fritidsaktiviteter, mener undervisningsminister Christine Antorini (S).

- Det kan være, fordi skolen har lavet et samarbejde med det lokale idrætsliv, så børnene laver flere aktiviteter i løbet af skoledagen, siger hun.

Antorini: Skolen dækker ind for fritidsaktiviteter

Hun medgiver dog, at nogle af børnene også har droppet deres aktiviteter, fordi skoledagen er blevet længere.

Alligevel afviser hun, at det skulle betyde, at børnene ofrer motion og interesser for at nå de ekstra lange skoledage, lektiecaféerne og lektierne.

- Det kan jo være, at de får nogle andre aktiviteter, som de synes er super spændende sammen med deres skolekammerater. Og det er jo et okay frit valg, om man vil lave nogle ekstra fritidsaktiviteter, eller man føler, at det er godt dækket ind i løbet af skoledagen, siger Christine Antorini.

Forsker: Skoleidræt kan ikke stå alene

Det er dog helt forkert, mener Andreas Rasch, forskningschef på VIA University College og forsker i skolereformen og dens konsekvenser.

Skolens tilbud kan nok være et supplement til børnenes liv, men det kan ikke erstatte fritidsaktiviteterne.

- Idrætten i skolen kan ikke erstatte at gå til fodbold i en sportsklub. Så skulle man inkludere fodboldklubben i skolen. Men den situation har vi ikke herhjemme, siger han.

Frarøvet fritidsliv kan give skoletræthed

Han advarer mod, at skolens magt over fritiden i visse tilfælde ligefrem kan føre til, at børnene bliver skoletrætte og føler, at skolen frarøver dem muligheden for at vælge frit.

- For nogle elever vil det betyde, at de ser skolen som hovedårsag til, at de ikke kan gå til ridning eller fodbold. Og så mister de motivationen for netop at gå i skolen, så det er meget problemfyldt, siger han.

Facebook
Twitter