Apotek påstod, at mundspray 'deaktiverer covid-19': Nu advarer Lægemiddelstyrelsen mod 'mirakelkur'

98,3 procent. Med så stor sikkerhed skulle produktet beskytte mod corona, skriver apotek.

Nordhavn Apotek kom i lidt af en modvind, efter det i et Facebookopslag skrev, at mundsprayen ColdZyme kan "deaktivere SARS-CoV-2 coronavirus med 98,3 procent". (Foto: Morten Dueholm © Scanpix)

Nogle gange er virkeligheden bare lidt for god til at være sand.

Det har ejeren af Nordhavn Apotek måttet sande efter at have reklameret for mundsprayen ColdZyme i et Facebook-opslag. I opslaget skrev Nordhavn Apotek, at mundsprayen kan "deaktivere SARS-CoV-2 coronavirus med 98,3 procent".

Vural Kocak er ejer af Nordhavn Apotek og afsenderen af Facebookopslaget - der nu er trukket tilbage.

Det blev han ifølge ham selv nødt til, fordi det "gik helt over gevind", efter han trykkede 'del':

- Lige pludselig blev det hevet op på et niveau, hvor det kom ud af vores hænder. Så vi måtte slette opslaget. Og lad mig sige det med det samme: Det gik for hurtigt, og at det var en fejl. Opslaget skulle aldrig have været delt, siger Vural Kocak.

Oplysningen om at sprayen kan deaktivere corona med 98,3 procent stammer fra en pressemeddelelse, som producenten Enzymatica har skrevet.

Og den information delte Vural Kocak så på apotekets Facebookside.

Apoteker: 'Det var den information, vi havde'

Ifølge apotekeren skrev han opslaget ud fra den information, han havde fået fra producenten. Han siger til DR Nyheder, at han som enkeltperson ikke har mulighed for at teste resultaterne personligt, men stolede på informationen fra producenten:

- Det var den information, vi havde fra producentens side. Det var egentlig det, vi delte, rimeligt neutralt, siger han.

Men er det ikke dit ansvar at sørge for, at den information, der bliver videredelt, er korrekt i stedet for at stole blindt på producentens pressemeddelelse?

- Bestemt. Det er en fejl, at det blev delt, og selvfølgelig er det vores ansvar, siger han.

Thomas Senderovitz er direktør i Lægemiddelstyrelsen. Han er fuldstændig enig i, at personen, som lægger informationen ud, er ansvarlig for, at det er korrekt. Også når det er videnskabelige forsøg.

- Det kan være meget svært at vide, om noget er validt og testet godt nok igennem. Så hvis ikke man er sikker, så skal man holde sig fra at offentliggøre noget som helst, siger Thomas Senderovitz.

Røverhistorier om mirakelkure

Lægemiddelstyrelsens direktør blev faktisk noget forbavset, da han læste apotekets opslag.

- Man skal passe på med røverhistorie. Det giver sig selv, at en håndkøbsmundspray ikke kan forhindre covid-19. Hvis det kunne det, havde det været på alle landets forsider, og vi havde kommunikeret om det, siger Lægemiddelstyrelsens direktør.

Derfor var Thomas Senderovitz hurtig til at reagere på opslaget. For det kan have alvorlige konsekvenser, siger han.

- Det ville jo være helt forfærdeligt, hvis man begynder at bruge et eller andet medikament i troen om, at det virker, og så virker det ikke. Så kan man udsætte sig selv for smitterisiko.

Derfor har han en generel opfordring til alle, der støder på noget, der er lidt for godt til at være sandt, på nettet:

- Lad nu være med at tro, at der findes en mirakelkur mod covid-19, som man kan gå ned og købe.

- Sundhedspersonale bør kunne forstå informationen

Det er den svenske virksomhed Enzymatica, der laver den mundspray, der ifølge pressemeddelelsen kan 'deaktivere' coronavirusset.

Men ifølge Lægemiddelstyrelsens direktør har producenten ingen jordisk chance for at sige, at mundsprayen skulle kunne deaktivere coronavirusset med 98,3 procent ud fra den viden, man har i dag.

- Det er foreløbige resultater af et studie i et laboratorie. På den baggrund er der ikke meget information om, hvad det kan i virkeligheden, siger han.

Ulf Blom er vicedirektør i Enzymatica. Han giver Lægemiddelstyrelsen ret i, at det er foreløbige resultater, der ikke er testet på mennesker endnu.

Og det mener vicedirektør Ulf Blom egentlig også, at de har skrevet tydeligt i deres pressemeddelelse.

- Vi skriver jo også meget tydeligt i pressemeddelelsen, at man ikke automatisk kan overføre resultatet til klinisk data. Den disclaimer findes deri, siger vicedirektør Ulf Blom.

Har I været tydelige nok omkring det, siden en apoteker i Danmark har kunne overse den her information?

- Sundhedspersonale bør jo kunne vurdere og forstå den information, for den er rettet mod dem - ikke forbrugerne, og sundhedspersonalet skal ikke videregive informationen til dem, siger Ulf Blom.

Facebook
Twitter