Apoteker afviser at stå bag læk af lægers cpr-numre

Hverken Apotekerforeningen eller apotekerne har adgang til lægers cpr-numre, lyder det fra it-udviklingschef.

Ifølge Rasmus Theede, der er formanden for Rådet for Digital sikkerhed, kan datalækket eksempelvis stamme fra databaser på apoteker eller hos lægemiddelproducenter. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

At apotekerne kan stå bag datalækket af 3100 lægers cpr-numre, afviser man blankt hos Apotekerforeningen.

- Det har vi meget svært ved at forestille os. Hverken Apotekerforeningen eller apotekerne har adgang til et register eller en samlet liste over lægernes cpr-numre, siger Henrik Bruun, der er it-udviklingschef i foreningen.

Onsdag kunne Lægeforeningen oplyse, at 3100 lægers navne og cpr-numre var blevet offentliggjort på en amerikansk hjemmeside.

Lægeforeningen, som har meldt sagen til politiet, mener ikke, at oplysningerne stammer fra dem.

Ifølge Rasmus Theede, der er formanden for Rådet for Digital sikkerhed, kan datalækket eksempelvis stamme fra databaser på apoteker eller hos lægemiddelproducenter.

Men det er ifølge Henrik Bruun helt usandsynligt. Han forklarer, at 95 procent af alle recepter er elektroniske og ordineres via Det Fælles Medicinkort (FMK).

Det er en fælles server, som lægerne i de fleste tilfælde er logget ind på med deres NemID, når de ordinerer medicin. I de tilfælde er det derfor ikke nødvendigt for det enkelte apotek at validere lægen med et cpr-nummer.

/ritzau/