Apotekere maner til ro: Der kommer nye forsyninger af mundbind hver dag

Der er ingen grund til at hamstre mundbind efter Sundhedsstyrelsens nye anbefaling.

På Ringsted Station var der allerede i går passagerer med mundbind. Sundhedsstyrelsen nye anbefaling gælder fra i dag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der har været ekstra pres på apoteker, supermarkeder og Matas-butikker, siden Sundhedsstyrelsen i går meldte ud, at man nu vil anbefale at bruge mundbind i offentlig transport, når der er mange mennesker og trængsel.

Butikkerne melder om stor efterspørgsel på mundbindene, men selvom det selvfølgelig presser den nuværende lagerbeholdning, er der ingen grund til at stresse.

Det siger Jeanette Juul Rasmussen, der er apoteker og næstformand i Danmarks Apotekerforening.

- Det er klart, at vi har set en meget øget efterspørgsel på apotekerne, men meldingerne er, at der er mundbind, og der bliver ved med at komme forsyninger af mundbind til Danmark, siger hun.

Så skulle dit lokale apotek løbe tør i dag, bliver lageret hurtigt fyldt op igen.

- Vi får alle sammen leveret varer hver dag, så vi får mundbind igen, det siger alle, fortæller Jeanette Juul Rasmussen.

Et af de steder, der oplever den stigende efterspørgsel, er Gorms Apotek i Vejle, og her er meldingen den samme: Producenten af mundbind leverer fortsat nye forsyninger.

- Meldingen er, at mundbindene kommer, og de skal nok sørge for løbende at få nye hjem, men de vil også gerne få fordelt dem så meget, de kan, rundt til hele Danmark, siger apoteker Jonas Grønskov.

Professor: Brug kun mundbind, hvor det anbefales

For at undgå at apoteker og butikker alligevel løber tør for mundbind, er det vigtigt, at man kun bruger dem, når det er absolut nødvendigt.

Det siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved SDU.

- Det er helt afgørende, at man ikke bare bruger masker (mundbind, red.) i flæng. Det man skal gøre, er at lytte til myndighederne og bruge dem der, hvor myndigherne siger, at man skal bruge masker, og ingen andre steder, siger han.

Det er desuden vigtigt, at du ikke piller for meget ved dit mundbind, for ens fingre kan bære på det virus, man gerne vil beskytte sig mod, siger Hans Jørn Kolmos.

Skal bruges, når det er umuligt at tage hensyn

Mens en lang række lande et efter et er begyndt at anbefale eller indføre deciderede krav om at bruge mundbind, har de danske myndighederne længe forholdt sig passive, men i går kom meldingen så fra Sundhedsstyrelsen.

Nu anbefales mundbind i offentlig transport, men kun hvis det er svært at holde afstand på grund af mange mennesker.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har selv været ude at købe en pakke mundbind til, når han for eksempel skal køre i S-tog. (Foto: (C) DR Nyheder)

- Mundbind er ikke en erstatning for vores anbefalinger om at holde afstand og vise hensyn. Men der kan være situationer, hvor det er svært eller umuligt, siger Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm.

Den nye anbefaling skyldes ikke et stigende smittetal eller lignende.

- Årsagen er, at vi siden april har set en langsom stigning i den kollektive trafik. Vi forventer, at det særligt fra mandag vil stige yderligere, siger Søren Brostrøm.