Apple-opladere sandsynligvis skyld i to alvorlige brande

To danske familier fra Hobro og Silkeborg har set deres hus stå i flammer. Brandene er med stor sandsynlighed startet af opladere fra elektronikgiganten Apple.

En helt almindelig novemberdag sidste år ændrede sig drastisk for Peter Helligsøe og hans kone. Mens Peter Helligsøe forbereder aftensmaden, tager hans kone på en kort køretur. Hun efterlader sin Macbook Pro fra 2009 i sofaen til opladning.

Ganske kort tid efter hun er kørt, kan Peter Helligsøe lugte røg. Det undrer ham, og han begynder at undersøge, hvor det kommer fra.

- Og så lige pludselig kommer der en ’sviiiitsch-lyd’. Og så ryger strømmen simpelthen. Over det hele, siger Peter Helligsøe til Kontant.

I mørket ser han, at der kommer et rødligt skær fra stuen, og går ned for at se, hvad der sker.

- Jeg ser så, at den sofa, min hustru forlod for ikke mere en ti minutter siden, er fuldstændig overtændt af flammer, siger Peter Helligsøe.

Peter Helligsøe prøver at slukke branden selv men må opgive og tilkalde hjælp. I dag er huset helt ubeboeligt på grund af skaderne fra branden.

Politiets brandteknikere oplyser til Kontant, at branden opstod ved computeren, der stod til opladning i sofaen og at det højest sandsynligt skyldtes en fejl i opladeren. De kan dog ikke fuldstændig udelukke, at branden kunne skyldes en overophedning af batteriet i computeren.

”Magnus var i hvert fald gået til i røgforgiftning”

Der findes ingen præcise tal på, hvor mange brande, der skyldes opladere. Men familien i Silkeborg er ikke alene om den ubehagelige oplevelse. For bare en måned siden mærkede en familie i Hobro også, hvordan en oplader kan starte en voldsom brand.

- Min mand skulle køre min dreng på landbrugsskole. Han kørte hjemmefra klokken 20 minutter i 12, og da han kom hjem klokken 13, havde naboerne ringet efter brandvæsenet. Der stod røgen ud af alle vinduerne i kælderen, og røgalarmerne bimlede, siger Anne-Marie Gilkrog.

Kontant har talt med brandefterforskeren i sagen. Han vurderer, at der ikke kan være andre årsager til branden end en iPad Air-oplader fra 2013, der sad i en tændt stikkontakt under sønnen Magnus’ seng. På trods af opladeren ikke var i gang med at oplade iPadden, er den brudt i brand og har fået fat i sengen.

- Det var godt det ikke var om natten. Så tror jeg ikke, vi havde været her mere. Magnus var i hvert fald gået til i røgforgiftning og vi andre var sandsynligvis også, siger Anne-Marie Gilkrog.

Apple-opladere kaldt tilbage verden over

Netop sikkerheden omkring opladere har Apple haft store problemer med. Af to omgange har Apple tilbagekaldt opladere, fordi der er risiko for overophedning og stød, når man bruger opladerne. Senest i januar i år. Her blev omkring 280 millioner opladere til telefoner og computere kaldt tilbage verden over.

Da opladere, mobil, computer og kvitteringer hos de to familier er brændt til aske, er det ikke muligt at finde ud af, om deres opladere er blandt de tilbagetrukne. Men i forhold til årstal og type kan der meget vel være en sammenhæng. Apple opfordrer derfor familierne til at kontakt dem for at finde ud af, hvad der er gået galt med opladerne. Yderligere kommentarer, har det ikke været muligt for Kontant at få fra Apple.

Se mere i Kontant i aften kl. 21:00 på DR1, hvor forbrugerprogrammet også undersøger, hvordan det ser ud med sikkerheden for uoriginale Apple opladere købt i danske butikker.

Facebook
Twitter