Apple vil bygge danske vindmølleparker

Med to datacentre får Apple behov for massiv mængde vindenergi. En dansk energipartner er på trapperne.

Der kommer lidt ekstra gang i både transformerstationen i Kassø og vindmølleproduktionen, når Apple åbner sine nye datacentre i Aabenraa og Viborg. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Med åbningen af et datacenter i Kassø ved Aabenraa og det allerede planlagte datacenter ved Foulum i Viborg, har Apple udsigt til at suge el ud af det danske elnet med så betydelig en kraft, at det vil gøre en normal elmåler i en gennemsnitlig danske husstand mere end bare rundtosset.

Den amerikanske it-gigant kommer dog ikke til Danmark tomhændet. Foruden de to datacentre har Apple også øremærket kroner og øre til at investere i dansk energi på et niveau, så det svarer til forbruget på de to kommende jyske datacentre. Centrene vil få brug for massive mængder strøm til drift og nedkøling af serverparken, der skal drive flere af Apples populære tjenester.

Selve tilslutningen sker til Energinet.dks transformerstation i Kassø, der har gennemgået en intensiv opgradering, ligesom transmissionskablerne fra stationen er blevet opgraderet. Hvordan den præcise tilslutning skal ske, drøfter parterne dog fortsat.

For Apple er det vigtigt at markere, at datacentrene er forsynede med vedvarende energi. Derfor står amerikanerne også klar med en solid pose penge, der skal finansiere opførslen af en til to vindmølleparker på land, der kan forsyne byggerierne i Aabenraa og Viborg med strøm. Det oplyser Apple til DR Nyheder.

Hvor vindmøllerne skal opføres, og hvilket energiselskab der sætter sit navn på en kontrakten med amerikanerne, er Apple dog ikke klar til at offentliggøre, men aftalen bliver med en dansk energipartner i Danmark, siger Apple.

Vil være CO2-neutrale

De to datacentre kommer ifølge Apple til at forbruge 14 megawatt, voksende til over 30 megawatt over de første estimerede fem år. Ifølge Erik Stannow, der er nordisk chef for Apple, er det vigtigt, at datacentrene ikke bidrager til udledningen af drivhusgasser.

- De kører alle på 100 procent vedvarende energi, og det betyder, at uanset hvor megen data de håndterer, er der ingen udledning af drivhusgasser fra deres drift. Vi er glade for at kunne udvide vores datacenter-drift i Danmark og samtidig investere i nye kilder til grøn energi, siger han i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Energi mener vicedirektør Anders Stouge, at datacentret ved Aabenraa blot er endnu en stor, positiv nyhed i rækken af nye investeringer af den type. Han forventer, at der kommer endnu mere aktivitet på området.

- Vi kan godt mærke interessen internationalt set på forholdene i Danmark. Jeg tror, vi hen af vejen kommer til at se flere af den her type centre. Det er både store og særligt også mindre datacentre, hvor de kigger på Danmark, fordi det er grøn el, det er sikkert og det er billigt, siger han.

Første etape af det nye datacenter ved Kassø i Aabenraa Kommune forventes at åbne i 2019.

Apple har allerede i størrelsesordenen 945MW vedvarende energiprojekter i produktion eller under udvikling i lande som USA, Kina og Singapore og Japan.