Arbejdsgivere forbereder sig på børnepasning under lockout

Flere arbejdspladser har allerede lagt planer for, hvordan de ansatte kan passe deres arbejde og samtidig få deres skolebørn passet fra d. 2. april.

Betjente hos Nordsjællandspoliti kan få passet deres børn under lockouten, hvis der er behov for det. (Foto: Asger Ellekrog)

En stribe arbejdsgivere har travlt i disse dage med at håndtere, hvordan deres medarbejdere skal kunne passe deres job under lockouten af skolelærerne landet over, der begynder d. 2. april.

Flere af medarbejderne vil nemlig komme i problemer, fordi deres skolebørn ikke kan blive passet i skolen, som de plejer.

Det er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvordan situationen bliver tacklet.

Revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG er en af de virksomheder, der tilbyder sine medarbejdere at tage børnene med på arbejde under lockouten. Her vil børnene blive passet gratis i et mødelokale af de forskellige berørte forældre på skift.

Virksomheden forlanger dog, at børnene ikke må gå i mere end 5. klasse.

Børn i Bilka

Dansk Supermarked, som ejer Bilka, Netto og Føtex, har besluttet, at aftaler om børnepasning skal laves lokalt og i de enkelte varehuse.

- Vi har bestemt, at lokale chefer vurderer og beslutter ud fra behovet og fysiske rammer. For eksempel har tre Bilka-varehuse i Næstved, Kolding og Horsens besluttet, at de ansatte kan bruge "færdige pakker", hvor børnene kan blive passet af medarbejdere/kolleger i mødelokaler, forklarer kommunikationskonsulent Tine Obel Schmidt til DR Nyheder.

Supermarkedskæden Irma har i en mail til butikscheferne opfordret til, cheferne vurderer, hvordan de bedst muligt kan hjælpe de ansatte med at få hverdagen til at hænge sammen.

HR-chefen skriver blandt andet i mailen:

- Betyder det(lockouten), at nogen er nødt til at have deres børn med på arbejde, så er det sådan det er. Giv dem lidt frugt i frokoststuen, tillad at de har lidt legetøj, elektronik eller andet med, som de kan beskæftige sig med.

- Og lad dem også gerne gå lidt rundt i butikken. Det vigtigste er dog, at I sikrer, at de ikke er til fare for sig selv, og at der er lidt opsyn med, hvad de går og laver, så de ikke kommer galt af sted. Det er vigtigt af hensyn til forsikringsmæssige årsager, at det er forældrene, der har ansvaret for at holde børnene under opsyn.

Margit Marell, HR-chef, uddyber til DR Nyheder, at lockouten sætter forældre til skolebørn i en kneben situation, og derfor kan børnene komme med mor eller far på arbejde.

Betjente og børnepasning

Hos politiet bliver det aftalt lokalt i de forskellige politikredse, om betjentene kan få deres skolebørn passet eller ej under lockouten, oplyser Claus Oxfeldt fra Politiforbundet.

Hos Nordsjællands Politi har politidirektøren dog allerede meldt ud, at betjente kan få passet poderne, hvis det bliver nødvendigt.

- Hvis der er behov for børnepasning, vil vi tilbyde en ordning, hvor børnene kan bliver passet et centralt sted i politikredsen, fortæller pressekoordinator i Nordsjællands Politi, Henrik Suhr.

Ingen børn i DSB-togene

Børnepasning bliver der ikke noget af hos DSB. Personaleafdelingen har i stedet meldt ud til cheferne i virksomheden, at de ansatte i videst muligt omfang skal kunne tage omsorgsdage, fridage og feriefridage. Det oplyser DSBs presseafdeling.

Enkelte DSB-medarbejdere kan muligvis få lov til at tage deres børn med på arbejde, men flere grupper er undtaget, da børn af sikkerhedsmæssige årsager ikke må opholde sig i togenes førerhuse eller på DSB's værksteder.

Tal med din leder

På Aarhus Universitets Hospital kan personalet heller ikke som udgangspunkt tage deres børn med på arbejde, men man forsøger at imødekomme personalet ved at følge Region Midtjyllands retningslinjer. Det oplyser hospitalets presseafdeling.

Regionens retningslinjer lyder sådan her:

- Du kan måske - hvis det kan lade sig gøre i forhold til arbejdspladsens drift - indgå en aftale med din leder om, at du enten holder ferie, holder omsorgsdage, afspadserer, holder fri uden løn eller arbejder hjemme.

- Hvis det ikke er muligt i forhold til arbejdspladsens drift, må du finde andre løsninger, sådan du kan møde på arbejde.

Hvordan gør I på din arbejdsplads?

Hvis du ved, hvordan mulighederne er på din arbejdsplads - eller har eksempler på alternative løsninger, så hører vi gerne fra dig. Du kan skrive til os på 1212@dr.dk eller i kommentarfeltet herunder.