Arbejdsgivere: Sociale ydelser skal skæres markant ned

Førtidspensionister skal have 4.000 kroner mindre om måneden og kontanthjælpen skal mindskes, lyder to af i alt 28 nye forslag fra DA.

Skal velfærdssamfundet overleve, er der brug for et opgør med overførselsindkomsterne.

Det mener Dansk Arbejdsgiverforening.

I et notat, som DA har udarbejdet, præsenterer arbejdsgiverne tirsdag 28 forslag til, hvordan man skal reformere det sociale system, vi kender i dag.

Det lægger blandt andet op til langt færre og markant lavere overførselsindkomster. DA mener for eksempel, at der skal skæres i førtidspensionen, flexlønstilskuddet, kontanthjælpen, ledighedsydelse og i sygedagpengene, viser notatet.

"Ikke en option at køre videre som i dag"

Målet er at skabe en større afstand til mindstelønningerne på arbejdsmarkedet, siger Jørn Neergaard, der er direktør i DA.

- Hvis ikke vi skal ødelægge dansk økonomi fuldstændig, og hvis velfærdssamfundet på længere sigt skal hænge sammen, skal der gøres noget markant i løbet af få år, siger Jørn Neergaard til Berlingske.

- Det er ikke en option bare at køre videre, som vi gør i dag, siger han og peger på, at Danmark står overfor "massive problemer" med både økonomi og arbejdsmarked.

Med de 28 forslag til reformer vil Dansk Arbejdsgiverforening have flyttet alle, der kan arbejde, væk fra de mange forskellige sociale ydelser over i regulært arbejde. I den nye analyse mener DA, at de kan få arbejdsudbuddet til at vokse med 85.000 personer, og dermed få offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner.

4.000 mindre til førtidspensionister

Helt konkret foreslår DA, at førtidspensionister skal have 4.000 kroner mindre om måneden, og at det i det hele taget skal være sværere at blive godkendt til at få førtidspension.

Også kontanthjælpen til forsørgere over 30 år skal sænkes med lidt over 1.000 kroner om måneden, mens sygedagpengene - ligesom førtidspensionen - skal nedsættes med mere end 4.000 kroner om måneden.

Resultatet vil være, at de tre ydelser alle sammen ligger på det samme niveau, nemlig lige over 13.500 kroner om måneden.

Forslag møder stor kritik

Ifølge DA er manøvren nødvendig af to årsager, skriver Berlingske.

For det første for at give ledige et større incitament til at arbejde, for det andet for at sikre, at der ikke er et økonomisk incitament til at bevæge sig længere væk fra arbejdsmarkedet, fordi førtidspensionen er højere end de to andre ydelser.

Forslaget fra DA møder stor kritik fra både Rådet for Socialt Udsatte og LO. De frygter, at flere vil blive skubbet ud over kanten og havne i fattigdom.

- Nogle af forslagene kan risikere at forarme en gruppe af danskere, som i forvejen er langt væk fra arbejdsmarkedet, siger Harald Børsting, formand for arbejdsgivernes modpart, LO, til Berlingske.