Den var gal med kvaliteten af den støbeformskonstruktion, som blev brugt, da en betonsilo i november kollapsede ved Flemløse Biogasanlæg på Fyn. Det konkluderer Arbejdstilsynet.
Ulykken kostede tre mennesker livet, og en aktindsigt, som DR har fået fra Arbejdstilsynet, viser, at to udenlandske firmaer har fået strakspåbud af tilsynet.
Arbejdstilsynet påpeger blandt andet, at svejsningerne i støbeformskonstruktionen var af dårlig kvalitet. I et strakspåbud til den tyske virksomhed Formtec, der har leveret konstruktionen lyder det:
- Der var flere svejsninger på støbeformens IPE-drager, der ikke havde den fornødne kvalitet og/eller var mangelfulde, idet flere af IPE-dragerne var mørke og anløbet, hvilket viser, at svejsningerne ved flangerne mellem enden på IPE-drageren og stålpladen ikke har været smeltet sammen og dermed ikke har haft foreskrevne kvalitet.
Den dårlige kvalitet af konstruktionen betød, at støbeformen ikke kunne klare det enorme pres fra betonen, fastslår tilsynet:
- De mangelfulde svejsninger medførte, at støbeformen ikke kunne optage de forudsatte konstruktionsmæssige belastninger, hvilket bevirkede, at støbeformen blev ustabil i forbindelse med udlægning af store mængder beton til siloens tag og konstruktionen kollapsede.
Ifølge Arbejdstilsynet arbejdede otte mennesker på taget og styrtede 24 meter ned, da konstruktionen faldt sammen. Desuden befandt en person sig i siloen på ulykkestidspunktet den 26. november 2024.
Den tyske virksomhed Formtec, der har leveret støbeformskonstruktionen, vil ikke stille op til interview om sagen på nuværende tidspunkt. De vil først have afsluttet deres egne undersøgelser på ulykkestedet.
Men de oplyser, at de er uenige i Arbejdstilsynets konklusioner. De mener blandt, at skaderne på svejsningerne er sket i forbindelse med redningsarbejdet, hvor maskiner med stor kraft har forsøgt at fjerne det nedstyrtede materiale.
Strakspåbud til Flemløse Biogas
Det er ikke kun byggefirmaerne bag opførelsen af en ny silo på biogasanlægget i Flemløse, der har fået påbud fra Arbejdstilsynet.
Det har bygherren Flemsløse Biogas også, viser den aktindsigt DR har fået.
Flemløse Biogas modtog den 11. december to strakspåbud. Det ene fordi virksomheden slet ikke havde anmeldt byggepladsen, hvor arbejdet foregik. De fik derfor et påbud om at anmelde pladsen omgående.
Det andet påbud, også fra 11. december kræver, at virksomheden udarbejder en plan for sikkerhed og sundhed på byggepladsen.
DR arbejder på en kommentar fra yderligere en udenlandsk virksomhed, samt Flemløse Biogasanlæg.