ARKIV-VIDEO Kronprinsen fylder 48 år i dag: Se den dag han blev myndig

Kronprins Frederik fylder 48 år i dag - og dermed er det 30 år siden han blev myndig og for første gang kunne deltage i Statsråd.

For 30 år siden kørte kronprins Frederik gennem en solbeskinnet hovedstad med sin mor, dronning Margrethe, i åben karet.

Anledningen var kronprinsens 18 års fødselsdag - og han blev hyldet i gaderne i det indre København, blandt andet af balletbørn, som viftede med flag og råbte hurra fra balkonen på Det Kongelige Teater.

Dronning Margrethe og kronprins Frederik fejrer hans 18 års fødselsdag. (Foto: © Svend Aage Mortensen, Scanpix)

I dag bliver kronprinsen 48 år og denne gang fejrer han sin fødselsdag privat med sin familie og viser sig ikke for offentligheden.

Da kronprinsen fyldte 18, sluttede karetturen rundt i byen med den traditionelle hyldest på balkonen på Amalienborg, hvor kronprinsen vinkede med sin lillebror, prins Joachim, sin mor, dronning Margrethe og sin far, prins Henrik.

Kronprins Frederik vinker sammen med den øvrige regentfamilie fra balkonen på Amalienborg på sin 18-års fødselsdag. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)

Med sin 18 års fødselsdag blev kronprinsen ikke bare myndig, han indtrådte også i Statsrådet, hvor han - hvis dronningen er forhindret - mødes med statsministeren og de øvrige ministre og underskriver de love, Folketinget har vedtaget.

Det var Poul Schlüter, der var statsminister, da kronprinsen fyldte 18 år.

Kronprins Frederik bliver som 18 årig optaget i Statsrådet. Her ses han sammen med Dronning Margrethe og regeringen med statsminister Poul Schlüter. (Foto: © MOGENS LADEGAARD, Scanpix)

Kronprins Frederik blev senere samme sommer nysproglig student fra Øregaard Gymnasium - og der blev i øvrigt lavet en ti krone med kronprins Frederik i anledning af hans 18 års fødselsdag.