Arne har været med Danmark til alle slutrunder siden 2004 – men han skal ikke til Qatar

Kun omkring 2.000 danskere har ifølge DBU købt billetter til det kommende VM i fodbold for herrer.

Arne Stampe Pedersen er kæmpe fan af det danske landshold og forsøger at se så mange kampe, han kan komme til. (Foto: © Anders Debel Hansen)

Det er nok ingen underdrivelse at sige, at Arne Stampe Pedersen fra Videbæk er fan af det danske herrelandshold i fodbold.

Han så sin første landskamp på et stadion i 1990 som otteårig, da Danmark mødte Jugoslavien, og blev herefter for alvor bidt af en gal fodbold.

Efterfølgende er det indtil videre blevet til 102 kampe på både hjemmebane i Danmark, men også på stadions i hele verden, hvor han altid medbringer sit efterhånden ikoniske danmarksflag med teksten "Videbæk" påskrevet.

Siden 2004 har han sågar rejst med til alle slutrunder, som Danmark har deltaget i, hvilket blandt andet har ført ham til Portugal, Sydafrika og Rusland.

Har man fulgt det danske landshold, har man nok også på et eller andet tidspunkt ses Arne Stampe Pedersens Videbækflag. (© DR)

Men når Danmark den 22. november spiller sin første VM-kamp mod Tunesien i Gruppe D under slutrunden i Qatar, bliver det uden Arne Stampe Pedersen og hans ellers så velkendte flag på stadion.

For superfanen har som så mange andre danske fans valgt at blive hjemme fra turneringen.

- Det er jo noget, jeg normalt prioriterer, og derfor er det også ærgerligt, at jeg ikke skal afsted.

- Men når jeg ikke kender andre, som skal derned, bliver det ikke som ved de tidligere slutrunder, hvor man er sammen med andre fans, holder danskerfester og nyder fællesskabet. Dét kommer til at mangle i Qatar, siger Arne Stampe Pedersen.

Danskerne bliver væk

DBU har i forbindelse med slutrunden meldt ud, at de ikke har i sinde at arrangere nogen former for fanzone eller lignende mødesteder for danske fans, da de ikke ønsker at støtte op om Qatar.

I slutningen af september var der kun solgt omkring 2.000 billetter til Danmarks gruppekampe til de danske fans, og DBU har derudover frasagt sig distributionen af billetterne til slutrunden.

Til sammenligning var der ved VM-slutrunden i 2018 i Rusland omkring 4.900 danske fans på lægterne.

Med udsigten til det lave fremmøde med omkring 700 danskere per kamp tvivler Arne Stampe Pedersen derfor også på, at stemningen før, under og efter de ellers store VM-kampe kommer til at være specielt ophidsende, hvis man er dansker.

- Når man vælger at afholde en slutrunde i slutningen af efteråret frem for om sommeren som normalt, så vidner det om, at man slet ikke har tænkt fans ind i begivenheden. Det er en turnering, der skal se godt ud, fordi den er lavet til tv, siger han og uddyber:

- Det plejer at være belønningen ovenpå en lang kvalifikation, når man er afsted til en slutrunde, hvor man både kan se de vildeste fodboldkampe og opleve nye og spændende lande og kulturer. Men i Qatar har de måske noget at byde på i én dag, og så er der ellers ørken for resten af pengene.

Når "sandet" i timeglasset er løbet ud, starter VM i fodbold. Det bliver dog uden specielt mange danske fans. (Foto: © KARIM JAAFAR, Ritzau Scanpix)

Verden valfarter til Qatar

I modsætning til de få solgte billetter til danskere, så lader det til, at mange andre landes fans er klar til VM.

Den seneste optælling fra FIFA viser, at tæt på 2,9 millioner ud af de i alt cirka tre millioner billetter er blevet solgt. Især har fodboldfans fra de arabiske regioner, Syd- og Nordamerika og de største europæiske lande som England og Frankrig haft muldvarpen oppe af lommen.

For Arne Stampe Pedersen er det også et godt bevis på, at vi i Danmark nok har lidt flere forbehold over for slutrunden, end man har det mange andre steder i verden.

- I Danmark er vi nok lidt mere oplyste om mange af de ting, som har fundet sted dernede, men for rigtig mange mennesker i hele verden er et verdensmesterskab i fodbold så stor en begivenhed, at man vil sælge sin svigermor for at opleve det, siger han.

Det oplevede han også, da han var med på lægterne under VM i Rusland i 2018, hvor han talte med flere peruvianske fans i kølvandet på Danmarks gruppekamp mod Peru.

- De forstod simpelthen ikke, at vi ikke var flere danskere afsted, når nu de nærmest selv havde solgt både bil og lejlighed for at rejse om på den anden side af jorden. Deres passion for landsholdsfodbold er enorm, forklarer han.

Det var ikke danske fans, der manglede, under kampen mellem Danmark og Peru på Mordovia Arena i Saransk under VM i Rusland 2018. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Som det ser ud lige nu, så har Arne Stampe Pedersen faktisk kun et enkelt planlagt arrangement med sine venner, når Danmark møder Frankrig lørdag den 26. november. De resterende to kampe kommer han nok bare til at se i fjernsynet.

Til gengæld glæder han sig til foråret, når kvalifikationen til EM i Tyskland 2024 begynder.

- Jeg skal selvfølgelig se alle kampe både ude og hjemme. Det glæder jeg mig virkelig meget til, siger Arne Stampe Pedersen.