Aros-direktør om forbud: 'Situationen er absurd og ulogisk'

Regeringen vil indføre et forbud mod at åbne for aktiviteter, der ikke er en del af genåbningens fase 2.

Museet Aros i Aarhus kan første åbne fra den 8. juni i tredje fase af genåbningen, hvilket direktøren er uforstående over for. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Situationen er absurd og ulogisk. Danmark er en kulturnation, men kulturen bliver hele tiden nedprioriteret.

Sådan lyder reaktionen fra direktør for Aros, Erlend Høyersten, efter regeringen fra på mandag vil indføre et forbud mod at åbne for aktiviteter, der ikke er omfattet af genåbningens fase 2 - for eksempel museer og zoologiske haver.

Aros-direktøren har i går rettet kritik af politikernes plan, fordi museer først er en del af fase 3, der kan åbne fra 8. juni. Her fortalte han til Århus Stifttidende, at han overvejede at åbne Aros før den 8. juni, fordi han er så utilfreds med politikernes beslutning om at lade museer åbne senere end for eksempel storcentre.

Efter meldingen fra regeringen skal Erlend Høyersten afholde et møde med kollegaerne om, hvordan de vil forholde sig til forbuddet.

- Vi skal have et møde i morgen og se, hvad vi gør. Når kulturen bliver symbolpolitik, er det vigtigt at sige fra, siger han.

Handler om kontrol med smittespredning

Zoologisk Have i København har ligesom Aros-museet i Aarhus luftet tanker om at trodse planen og åbne, selvom de ikke er omfattet af fase 2 af genåbningen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) slår fast i en mail, at beslutningerne om genåbningen 'ikke blev truffet for sjov', og at de er taget for at sikre, at der er kontrol over coronavirusset i Danmark.

- Vi har forståelse for, at det er en belastning for dem, der ikke kan åbne nu, men der er tale om en samlet prioritering, som skal sikre, at vi stadig har kontrol over smittespredningen, skriver Nick Hækkerup.

Hvad den konkrete straf skal være for at overtræde forbuddet, fremgår ikke. DR Nyheder har forsøgt at få et interview med justitsministeren. Det har ikke været muligt.

Pres på regeringen

Partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh støtter ikke, at der bliver indført et forbud.

- Det giver anledning til at genoverveje genåbningen. Arbejdspladserne står over for måske at gå konkurs og aflive dyr. Den politiske opgave må være at se på, om vi kan lave nogle retningslinjer, så flere steder har mulighed for at åbne, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt, siger han.

Det er ikke mere end to dage siden, du sad til forhandlinger om genåbningen. Hvorfor arbejdede du ikke for at lave retningslinjer der, så steder som museer og zoologiske haver kunne åbne i fase to?

- Jeg kan garantere dig for, at jeg har kæmpet for, at der var så mange ting som muligt, der skulle med i fase to. Det lykkedes for en række ting, men det lykkedes ikke med eksempelvis museer og zoologiske haver. Og det er jeg ærgerlig over, siger han og fortsætter:

- Jeg kan ikke gøre andet end at nævne det i de forhandlinger, vi har fremover, og presse på for at få flere med i åbningen, hvis det sundhedsfagligt giver mening.

FacebookTwitter