To mænd lagde terrorplaner i Danmark: Politiet fandt beskrivelse af Tour de France-etaperne

Københavns Byret kender to mænd skyldige for forsøg på terror. En kvinde frifindes.

Københavns Byret har mandag afsagt skyldkendelse i en sag om forsøg på terror. (Arkivfoto) (Foto: Thomas Vestergård Sørensen © DR)

Indkøb af batterier, acetone, brintoverilte og en legetøjsbil var del af to personers planer om at udføre et terrorangreb i Danmark.

Det er Københavns Byret i dag kommet frem til i en sag, hvor man har kendt to mænd på 23 år skyldige i forsøg på terror. En tredje tiltalt, en 40-årig kvinde, er derimod blevet frifundet for den alvorlige anklage.

Alle tre har nægtet sig skyldige.

Ved afgørelsen har byretten lagt vægt på politiets fund af mange effekter, ligesom efterforskningen af mændenes færden på sociale medier og nettet har sat dem i forbindelse med Islamisk Stat.

Ved kvindens frifindelse har Københavns Byret omvendt ment, at beviserne ikke er tunge nok til, at den 40-årige kvinde kunne kendes skyldig. Blandt andet har man lagt vægt på, at det ikke kan bevises, at kvinden vidste, at de to mænd var i besiddelse af kemikalier og havde til hensigt at bruge dem til at lave sprængstoffer.

- Tiltalte frifindes derfor, lød det fra retsformanden.

Øjeblikket før skyldkendelsen blev afsagt, kiggede kvinden, der er klædt helt i sort, ned mod sine pårørende, mens hun krydsede fingrene for at bede om held.

Den mintgrønne retssal 27 i Københavns Byret var proppet til randen med advokater, journalister, pårørende og politifolk.

De tre anklagede i sagen sad nærmest mandsopdækket, og de mange betjente var konstant inden for en meters afstand.

Skaffede materiale

Mændene fik fat i både brintoverilte, tændvæske, batterisyre, acetone, en trykkoger og metalgenstande.

Ifølge anklageskriftet skulle tingene bruges til at fremstille sprængstoffet TATP, som kan bruges til at lave bomber.

Ifølge den ene mand, som har afgivet forklaring i byretten, skulle materialene ikke bruges til at producere sprængstof.

- Jeg havde problemer med min gamle bil, og derfor købte jeg batterisyre, sagde den ene 23-årige ifølge Ritzau.

- Min ven er mekaniker. Han sagde, jeg skulle bruge det.

Politiet har også fundet en legetøjsbil. Den skulle angiveligt bruges som fjernudløser.

Under en ransagning af mandens hjem fandt politiet en trykkoger, elpærer, en køkkenvægt beklædt med folie og en spand med søm og skruer, der til sammen vejede omkring 1,3 kilo.

I sagen har det ikke været muligt for anklagemyndigheden at sige noget om, hvor et eventuelt terrorangreb skulle finde sted. Af anklageskriftet fremgår det, at det kunne være enten i Danmark, men også i udlandet.

Men undervejs i efterforskningen fandt politiet en note på den 40-årige kvindes telefon med oplysninger om Tour de France-cykeletaper, der var planlagt i Danmark i 2021, men som blev udskudt til 2022 på grund af coronapandemien.

Den tiltalte kvinde har i retten forklaret, at Tour de France-noten skulle sendes til hendes mor, som var stor fan af cykelsport.

De to mænd kendes også skyldige i at have sat ild til en bus på Amager, hvilket de også har erkendt.

Selvom forholdet i anklageskriftet ikke går under terrorbestemmelserne, har retten ment, at det er med til at styrke mistanken om, at de to rent faktisk havde til hensigt at føre terrorplanerne ud i livet.

'Vi muslimer hjælper hinanden'

Ud over at være tiltalt for forsøg på terror var den 40-årige kvinde også tiltalt for at have finansieret en terrorvirksomhed ved at sende penge til personer med tilknytning til Islamisk Stat, mens de var i Syrien.

Kvinden har undervejs forklaret, at hun hverken er "for eller imod" Islamisk Stat.

- Vi muslimer hjælper hinanden, så når jeg ser søstre og brødre, der har det svært, hjælper jeg dem, sagde hun.

Blandt andet er hun blevet kendt skyldig i have sendt 1.000 dollar, svarende til knap 6.800 kroner.

Sagen er blevet behandles som en nævningesag.

Det vil sige, at der nu skal procederes for en straf, inden sagen kan nå et endeligt punktum i byretten. Det vil ske på et senere tidspunkt.