Ask Rostrup: Togaftale er en sejr for regeringen

DRs politiske korrespondent kalder ny milliardaftale om togdrift for 'en rødgrøn omfavnelse af vælgerne'.

At regeringen tirsdag aften lykkedes med at samle flertal for en ny togfond på 28,5 mia. kroner og dermed sikre, at danskerne kan køre hurtigere i tog i fremtiden, er en stor sejr for regeringen.

Det vurderer DRs politiske korrespondent, Ask Rostrup, som mener aftalen har enorm betydning for regeringen, der længe har befundet sig i modvind - ikke mindst hos deres egne vælgere.

- Hvis man husker tilbage til foråret var dette meget store milliardprojekt noget, der blev præsenteret få dage efter man havde lavet en vækstplan, hvor man sænkede selskabsskatten, rundbarberede SU'en og kontanthjælpen. Altså ikke klassiske mærkesager for en socialdemokratisk ledet regering, siger Ask Rostrup.

Rostrup: Togaftale er klassisk socialistisk

Her står togplanen, hvor der indføres såkaldt ‘timeprincip' mellem de største byer i landet, så man kan køre i tog på en time mellem henholdsvis København, Odense, Aarhus og Aalborg, som et klart træk i en retning, som S-SF-R-vælgerne bedre kan forholde sig til.

- Der er nærmest tale om en rødgrøn omfavnelse af kernevælgerne, når man merbeskatter olieselskaberne for at pumpe milliarder af kroner ind i den kollektive trafik og en modernisering af jernbanenettet, siger Ask Rostrup og fortsætter:

- Så der er ingen tvivl om, at regeringen håber at det her er noget, der kan få baglandene i de tre regeringspartier til at klappe.

DF sikrer togaftale efter valg

Selv om aftalen er indgået uden om de to store oppositionspartier Venstre og Konservative, så har regeringen sikret sig selv, at den store togplan får lov at holde længe efter næste valg.

- Der er indbygget en sikkerhedsgaranti i, at regeringen har fået Dansk Folkeparti med i denne aftale. Så med mindre der sker meget mærkelige ting efter næste folketingsvalg, så er det her en aftale, der holder, siger Ask Rostrup.

FacebookTwitter