Askesky breder sig over Skandinavien

Asken vil ved slutningen af dagen muligvis dække sydlige dele af Skandinavien, Danmark og det nordlige Tyskland. Danske lufthavne afventer Naviair.

I Aalborg Lufthavn holder de vejret og afventer en melding fra Naviair om, hvordan askeskyen vil påvirke det danske luftrum senere i dag. (Foto: Aalborg Lufthavn)

252 europæiske flyafgange er her til morgen blevet aflyst på grund af askeskyen fra vulkanudbruddet på Island.

Men det er måske kun starten på et større askekaos i Europa. Askepartiklerne fortsætter nemlig ned over Danmark og Nordeuropa, oplyser den europæiske organisation for flyvesikkerhed, Eurocontrol.

Askeskyen fra den islandske vulkan Grimsvötn "vil ved slutningen af dagen muligvis dække sydlige dele af Skandinavien, Danmark og nordlige dele af Tyskland", siger Brian Flynn, operationschef ved Eurocontrol, via Twitter.

Fortsætter sydpå

Dele af askeskyen vil også dække Skotland og Nordirland tirsdag, og senere på ugen kan det meste af Vesteuropa få problemer, advarer Eurocontrol.

- Askeskyen vil muligvis fortsætte mod syd til Frankrig og Spanien, men det er svært at sige nu, fordi vejrudsigterne ikke er præcise for slutningen af ugen, skriver Brian Flynn i en anden Twitter-besked.

Operationschefen understreger, at der kun er præcise prognoser 24 timer frem.

Afventer Naviair

I Danmark afventer lufthavnene dog stadigvæk prognoserne fra Naviair, der styrer det danske luftrum. Det gælder også Aalborg Lufthavn, som umiddelbart ser ud til at være i størst fare for at blive generet af askeskyen, der indtil videre er drevet ind over Nordsøen.

- Vi går og venter og holder vejret, siger Rikke Mølgaard, der er marketings- og kommunikationschef i lufthavnen.

- Det er jo Naviair, der bestemmer over det danske luftrum, og vi har fuld tillid til dem. Så vi følger de informationer, der kommer der fra, forklarer hun.

Rikke Mølgaard råder derfor passagerer, der skal flyve fra Aalborg Lufthavn i dag, til at holde godt øje med udviklingen igennem medierne og på lufthavnens hjemmeside.

Til gengæld kan Københavns Lufthavn allerede nu oplyse, at der frem til klokken 20 i aften stort set ingen påvirkning vil være af trafikken ud af lufthavnen.

Senere på eftermiddagen udsender lufthavnen en ny prognose, siger pressechef Søren Hedegaard Nielsen til Ritzau.

Både Norwegian og SAS ansøger tirsdag om tilladelser til at flyve i områder med moderat askekoncentration, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

FacebookTwitter