Assad-venlige syrere: Internationalt samfund bør tage afstand fra USA-angreb

Forening fordømmer angreb, mens en syrisk flygtning mener, at USA kunne have gået endnu længere.

Mohammed Mahfoud, formand i Dansk-syrisk forening, tror ikke på, at den syriske regering har brugt kemiske våben i Idlib, som USA ellers påstår. (© dr)

Det var en direkte reaktion på giftgasangrebet i Idlib, da USA tidligt i nat - dansk tid - sendte 59 Tomahawk-missiler afsted mod en militær luftbase nær byen Homs.

Men for Dansk Syrisk Forening, som politisk bakker op om præsident Assad, er amerikanernes hurtige reaktion kommet som et chok.

- Enhver syrisk patriot føler sig meget meget skuffet over det amerikanske angreb i Syrien, siger formand Mohammed Mahfoud.

Han så gerne, at de syriske regeringstropper svarede igen mod USA.

- Alle ved, at amerikanerne har en militær base i den nordlige del af Syrien, så jeg håber, at der bliver gjort det samme mod dem, som de gjorde mod den syriske hær i Homs.

Så de amerikanske tropper skal under angreb fra Syrien?

- Bestemt. Befolkningen har fået nok af, at amerikanerne leger politi og går ulovligt ind og bomber et andet land uden FN-mandat eller noget som helst. De leger simpelthen politi. Det er lige meget, hvilke beviser de har – de har ikke ret til at gå ind og angribe et andet suverænt land.

- Hvis det internationale samfund gerne vil have, at vi skal have respekt for FN og international lov, så skal de selvfølgelig tage afstand fra det amerikanske militære angreb, siger formanden fra foreningen, der er pro Assad.

USA har direkte anklaget Syriens præsident Bashar al-Assad for at stå bag giftangrebet i Idlib, men Mohammed Mahfoud tror ikke på, at regeringen står bag. I stedet peger han på, at det er ekstremister, som står bag angrebet og efterfølgende har kastet skylden på regeringen.

- Så det her er et klart signal til ekstremisterne om, at hver gang de ønsker amerikansk militærstøtte, så skal de gøre et eller andet med kemiske våben, og så kommer USA og bomber den syriske hær, siger han.

Flygtning: Godt, men ikke nok

Ali Mahmoud arbejder med grafisk arbejde og som chauffør i virksomheden Kjeldsen's i Hillerød. (© dr)

Det er dog ikke alle syrere i Danmark, der er skeptiske over USA's pludselige angreb på luftbasen.

For Ali Mahmoud, der kom til Danmark fra Syrien i 2013, lyder der helt andre toner.

- Det er meget godt, men det var også kun to-tre timer, siger han og forklarer, at et kort angreb ikke er nok for at sætte en stopper for krigen.

I stedet burde USA gå endnu længere og sikre sig én ting.

- Man skal få Bashar al-Assad ud af Syrien, siger han.