Astma kommer ind gennem huden

Ny forskning viser, at astma og allergi kan udløses af et ukendt stof, der kommer ind i kroppen gennem tør hud.

Mange babyer med dårlig hud udvikler på grund af en særlig genfejl først eksem, så astma og senere allergi, har danske forskere fundet ud af. (© Colourbox)

Det kan være rigtig fornuftigt at give babyen rigeligt med fugtighedscreme til den tørre hud eller eksemet.

Danske forskere har nu som de første i verden fundet ud af, at mange babyer med dårlig hud på grund af en særlig genfejl udvikler først eksem, så astma og senere allergi, skriver Videnskab.dk.

Sygdom pga. tør babyhud

Alt tyder på, at sygdommene bryder ud, fordi den tørre babyhud er svækket og har svært ved at holde fremmede elementer ude af kroppen.

- Det er interessant, at gendefekten kun kommer til udtryk i huden. Det indikerer, at noget kommer ind gennem huden og giver eksem og astmasymptomer - og senere i livet allergi, siger Klaus Bønnelykke til Videnskab.dk.

Klaus Bønnelykke er seniorforsker ved Copsac (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood) og Dansk Børneastma Center på Gentofte Hospital - samt ph.d. fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og han har stået i spidsen for det nye studie.

- Det er formentlig miljøfaktorer, der kommer tidligt ind og "programmerer" kroppen til at skabe eksem, astma og allergi, siger han.

Defekt skyld i manglende protein

Forskerne har i flere år vist, at et defekt gen bærer ansvaret for, at omkring hvert tiende barn mangler hudproteinet filaggrin og derfor får tør hud eller eksem, også kaldt børneeksem eller atopisk eksem.

Det er til gengæld første gang, at der er konstateret en kronologisk udvikling fra gendefekt over eksem til astma og allergi.

Forskerne har analyseret gener og andre data, som er indsamlet i kohortestudiet Copsac på 382 børn gennem de første fem år af børnenes liv.

Studiet viser, at tør hud/eksem typisk opstår i det første leveår - og uafhængigt af, om barnet får eksem eller ej, udvikler barnet astmasymptomer i andet leveår og endelig allergi i fjerde leveår.

Det er langt fra alle, som kan få gavn af opdagelsen, fordi de færreste astmatikere får tør hud eller eksem som baby. Gendefekten ser ud til at forklare omkring hvert tiende tilfælde af astma, og det betyder, at 9 ud af 10 får astma af andre årsager, som stadig er ukendte. /ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter