AstraZeneca leverer færre doser i de første sendinger til Danmark end forventet

Det er stadig uvist, hvad det betyder for den samlede danske vaccinestrategi.

AstraZeneca har problemer på den fabrik, der leverer til EU-landende. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Allerede inden coronavaccinen fra AstraZeneca er blevet godkendt, har selskabet problemer med produktionen, og det går ud over leverancen til Danmark.

Det betyder, at de første vognlæs med den dyrebare vaccine bliver halvt så store, som først aftalt. Det oplyser direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

- Vi får kun halvt så meget i de første par sendinger i forhold til, hvad vi skulle have haft, siger han.

Det står endnu ikke klart, hvor mange doser det drejer sig om, men Lægemiddelstyrrelsen forventer fortsat, at AstraZeneca samlet set vil levere det, Danmark har lavet forhåndsaftale om.

- Der er intet, der tyder på, at de ikke leverer over tid, siger Thomas Senderovitz.

Danmark har lagt billet ind på 3,9 millioner vaccinedoser fra AstraZeneca, og da der skal gives to doser pr. person, svarer det til cirka 1,9 millioner vaccinationer.

AstraZeneca: Fabrik producerer mindre

Virksomheden bekræfter den reducerede levering i en mail til DR og afviser samtidig, at de første lastbiler med vacciner bliver forsinkede.

- Der er ingen planlagt forsinkelse i de første sendinger af vores vaccine, i fald den bliver godkendt i EU, men indledningsvist vil mængden være lavere, end vi først antog på grund af reduceret udbytte på en af vores fabrikker, som leverer til Europa, skriver AstraZeneca i en mail.

- Vi vil sende millioner af doser til EU i februar og marts, og vi vil fortsat hæve vores produktionskapacitet, skriver AstraZeneca i mailen.

Kan påvirke vaccinationsplanerne

EU, som Danmark forhandler coronavacciner sammen med, har bedt AstraZeneca komme med en revideret leveringsplan. Først derefter kan myndighederne sige noget om, hvordan det påvirker vaccinationsplanerne.

Indtil videre er planen, at samtlige danskere, der ønsker det, er vaccineret den 27. juni.

- Jeg har hele tiden sagt, at de her planer forudsætter at vaccinerne bliver godkendt og at producenterne kan producere og leverer. Hvad det betyder for den 27. er svært at sige. Det er lidt for langt ude i fremtiden, siger Thomas Senderovitz.

På næste fredag skal det Europæiske Lægemiddelagentur efter planen tage stilling til, om vaccinen, der er udviklet af AstraZeneca i samarbejde med Oxford University, skal godkendes.

Flere forsinkelser

Meldingen kommer kort efter, at også Pfizer-BioNTech kunne melde om forsinkelser i leveringen af deres vaccine.

Ifølge Pfizer selv handler det om, at produktionen på deres fabrik i Puurs i Belgien skal opgraderes. Produktionen skal øges fra 1,3 milliarder vacciner om året til to milliarder.

Statsmininster Mette Frederiksen (S) har netop diskuteret coronasituationen med sine EU-kolleger på et virtuelt topmøde.

Hun er med egne ord "frustreret over", at tusindvis af vacciner fra Pfizer/BioNTech er blevet forsinket, og at Danmark ifølge Statens Serum Institut får mellem 85.000 og 100.000 færre vaccinedoser end forventet i første kvartal.

Statsminister Mette Frederiksen er frustrerede over forsinkelserne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Det hjælper i mine øjne ikke, at Pfizer så siger, at der kommer flere vacciner i løbet af første kvartal. Det er nu og her, vi har brug for vaccinerne, og vi tåler ingen forsinkelser, sagde hun og tilføjede, at det både kan føre til flere dødsfald og en langsommere genåbning af samfundet.

DR har bedt statsministeren om en kommentar på beskeden fra AstraZeneca, men Statsministeriet henviser til Sundhedsministeriet, der ikke er vendt tilbage på DR's henvendelse.