AstraZeneca-stop kan ende med at styrke tilliden til vacciner, mener professor

Den gennemsigtige kommunikation er en styrke, lyder det.

Med meldingen om mulige bivirkninger ved vaccinen fra AstraZeneca kunne nogle muligvis frygte, at vaccineskepsissen i Danmark ville vokse. (Foto: © Tiziana Fabi, Scanpix)

I går indstillede Danmark brugen af AstraZenecas vaccine i foreløbigt to uger, efter indberetninger om alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer der er blevet vaccineret med vaccinen.

Derfor skal Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen nu undersøge, hvorvidt der er en sammenhæng mellem vaccinerne og blodpropperne.

De to ugers pause betød, at en lang række danskere måtte gå forgæves til deres vaccinationstid.

En af dem, der for alvor kunne siges at måtte være gået forgæves var social og sundhedsassistent Joan Lohmann, der var rejst den lange vej fra Lyksborg i Slesvig-Holsten til Esbjerg, da hun ikke kunne finde ledige vacciner i Sønderjylland.

Alligevel var hun på trods af den forgæves køretur egentlig meget godt tilfreds med, at hun ikke blev vaccineret i går.

- Jeg er ikke vild med at skulle have en vaccine fra AstraZeneca. Hvis der måske er blodpropper som bivirkninger, så er det da skræmmende, siger hun.

Hun er samtidig nervøs for, at hendes mand skal få vaccinen, da de jo bor i Tyskland, der stadig bruger den. Det skal hun dog ikke være, lyder det fra hendes mand, der er taget med hende til Esbjerg.

- Jeg vil ikke have AstraZeneca. Så dropper jeg vaccinen. Så enkelt er det. Sørgeligt, men sådan er det bare, siger John Lohmann.

Det kan ende med at styrke tilliden

Men selvom tilliden til AstraZeneca og deres vaccine er minimal i den tyskregistrerede bil i Esbjerg, så frygter professor Michael Bang Petersen, der leder Hope-projektet, ikke, at den generelle tillid til vacciner har lidt et knæk ved gårsdagens udmelding.

- Det er klart, at en historie om mulige bivirkninger ikke ligefrem øger begejstringen for AstraZeneca, men i bund og grund vurderer jeg ikke, at det her bliver et stort problem for Danmark på sigt, siger han.

Faktisk tværtimod, lyder det fra professoren, der forsker i danskernes adfærd under corona.

- Vores forskning viser, at når der åbent bliver meldt negativ information ud om vaccinerne, så skaber det godt nok skepsis overfor den specifikke vaccine, men så længe man kommunikerer åbent om problemet, så øger det faktisk tilliden til sundhedsmyndighederne, forklarer Michael Bang Petersen.

Og selvom tilliden til vaccinen fra AstraZeneca lige nu måske ikke er prangende, så giver den åbne, gennemsigtige kommunikation mulighed for at genskabe den hurtigt, siger Michael Bang Petersen.

- Det betyder, at du senere vil kunne sige "nu har vi undersøgt det her, og vi mener ikke, at der er et problem alligevel, så derfor kan I roligt tage vaccinen", og så vil folk i højere grad stole på dig som sundhedsmyndighed.

Ældre Sagen: Tilliden var i forvejen lav

Hos Ældre Sagen har man rigtig mange medlemmer, der lige nu skal tage stilling til, om de ønsker at få en vaccine og i så fald hvilken. Her frygter man, at udmeldingen om AstraZeneca vil få vaccineskepsissen til at blusse op.

- Mange ældre har i forvejen været skeptiske overfor AstraZenecas vaccine, og det gør en udmelding som den i går absolut ikke bedre, så der ligger en stor opgave foran Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen i at få skabt tryghed i forhold til vaccinen, siger Rikke Hamfeldt, der er seniorkonsulent hos Ældre Sagen.

Tror du, at det her vil få folk til helt at fravælge vaccinen fra AstraZeneca?

- Vi har fået mange tilbagemeldinger om, at der allerede på nuværende tidspunkt er flere, der ikke ønsker at modtage vaccinen fra AstraZeneca og så hellere vil vente, til de kan få en fra Pfizer eller Moderna, siger Rikke Hamfeldt.

Tilliden har fået et knæk, siger virolog

Professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen mener, at det er sandsynligt, at vurderingen fra Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen snart vil lade danskerne modtage AstraZeneca-vacciner igen. Derfor frygter han, at det i virkeligheden er tilliden til vaccinerne, der bliver hårdest ramt af udmeldingen.

- Uanset hvad myndigheder finder ud af om vaccinen, så har tilliden fået et knæk, og derfor er det meget vigtigt, at den håndtering, der foregår, sker effektivt og åbent. Det her kan få nogen til at sige "så vil jeg ikke vaccineres", og det er det, jeg er mest nervøs for, siger han.

Og det er uhyre vigtigt, at tilliden til vaccinerne er der, understreger også Michael Bang Petersen.

- Tilliden er jo en kritisk ressource, når det kommer til at få vaccineret danskerne. Vi ser andre lande, hvor problemet med vaccineskepsis er så stort, at der ligger millioner af ubrugte doser af vaccine, fordi folk simpelthen ikke vil have dem.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, vurderer, at man fortsat godt kan bruge vaccinen fra AstraZeneca

- Sikkerhedskomiteen mener, at vaccinens fordele stadig opvejer dens risici, og at vaccinen dermed stadig kan bruges, mens man undersøger tilfældene, lød det fra dem torsdag.