Asylbørn bliver syge efter et år

Forskere, læger og andre eksperter sætter nu alvorligt spørgsmålstegn ved regeringens og DF's asylaftale, hvor udvalgte familier får lov til at flytte ud af asylcentrene efter cirka fire år.

En tidligere undersøgelse viste, viste, at 35 procent af børn mellem 4 og 16 år på asylcentrene viste tegn på psykisk sygdom. (Foto: DR © DR)

Forskere sætter nu alvorligt spørgsmålstegn ved regeringens og DF's asylaftale, hvor udvalgte familier får lov til at flytte ud af asylcentrene efter cirka fire år.

Efter blot et års ophold på et asylcenter har børn nemlig markant flere psykiske lidelser end børn, der har boet på centrene i kortere tid.

Mere end et år uaccetabelt

Det viser det foreløbige resultat af en undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, som Berlingske Tidende har fået adgang til.

- Mere end ét år på et asylcenter er uacceptabelt for børnene i lyset af de sundhedsmæssige konsekvenser, siger Signe Smith Nielsen, der har lavet undersøgelsen sammen med Marie Nørredam.

Asylpolitik over børnenes sundhed

Imens politikerne har talt for at hjælpe især børnene, så sætter man i realiteten asylpolitikken over børnenes sundhed.

Det mener en række eksperter, der har beskæftiget sig med de danske asylbørn, og som Information har talt med.

- De tre år er tilfældige. Reelt kan der gå fire-fem år, når familierne først skal vente på et afslag, og det virker ud fra en lægefaglig vurdering som lang tid, siger formand for Lægeforeningen Jens Winther Jensen til Information.

Han beklager desuden, at politikerne har begrænset aftalen til kun at omfatte børnefamilier fra fire lande: - Igen virker det tilfældigt. Sygdom kender ikke geografiske grænser, siger han.

Facebook
Twitter