Atea lovede FN at bekæmpe bestikkelse

It-direktør erkender, at Atea brød løfte til FN om at bekæmpe korruption.

Ateas nuværende direktør, Morten Felding, er sigtet – men ikke fængslet – for ikke at have grebet håndfast nok ind, da han sidste efterår opdagede, at Atea betalte for dyre rejser til Dubai til to ansatte med tilknytning til Region Sjælland. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

I dag sidder fire nuværende og tidligere Atea-ansatte fængslet. Sigtet for siden 2007 at have benyttet bestikkelse som led i kampen om it-ordrer hos offentlige myndigheder. 

Hvis de pågældende dømmes, har de ikke alene brudt loven men også brudt det løfte, som Atea selv for fem år siden gav til FN. Dengang tilsluttede firmaet sig FN´s mål om at bekæmpe korruption og bestikkelse.

- Med denne tilkendegivelse udtrykker vi vores vilje til at arbejde efter disse principper overalt, hvor vi har indflydelse på det, lyder det i det løfte, Atea i maj 2010 gav til FN.

Fire fængslede

De fire personer fra it-virksomhederne, der blev fængslet under politiets store aktion mod bestikkelse i sidste uge, har alle haft deres gang i Atea samtidig med, at løftet til FN blev afgivet. Tre af disse it-medarbejdere er siden skiftet til konkurrenten 3A-it.

Herudover er Ateas nuværende direktør Morten Felding sigtet – men ikke fængslet – for ikke at have grebet håndfast nok ind, da han sidste efterår opdagede, at Atea betalte for dyre rejser til Dubai til to ansatte med tilknytning til Region Sjælland. FN-løftet blev afgivet før Morten Felding kom til Atea.

- Hvis den der har indgået denne aftale med FN nu er blandt de fængslede, må den pågældende have været i ond tro, da løftet blev givet til FN, siger Knut Gotfredsen, bestyrelsesformand i organisationen Transparency International, hvis formål er at bekæmpe korruption.

FN-regler brudt

Hos Atea fastslår administrerende direktør Morten Felding, at firmaet har brudt FN-reglerne:

- Uanset om vi har skrevet under eller ej, tilslutter vi os naturligvis FN´s antikorruptionsmål. Disse regler synes afgjort brudt.

I alt omkring 400 danske virksomheder har tilsluttet sig FNs mål om at bekæmpe korruption. Virksomhederne skal indrapportere til FN, hvordan det går med at holde sig på den rette vej. I 2014 skriver Atea følgende til FN:

- Målet med de etiske retningslinier hos Atea er at sikre, at medarbejdere der repræsenterer koncernen, udfører deres aktiviteter på et etisk grundlag.

Ingen kontrol

Hos Transparency forklarer man, at en af svaghederne ved FN-aftalerne er, at firmaerne selv indrapporterer til FN, om der er problemer. Der er ingen ekstern kontrol med, om hensigtserklæringerne rent faktisk overholdes.

- Så længe systemet er baseret på selvrapportering, har det disse svagheder, siger Knut Gotfredsen.

Alle de fængslede IT-medarbejdere nægter sig skyldig i bestikkelse.