Attendoblet på fem år: Stor stigning af 'pensionsmilionærer' i arbejderfag

Ekspert forudser mere brugerbetaling, når flertallet af folkepensionister bliver multimillionærer.

I fremtiden vil flertallet af helt almindelige, pensionerede lønmodtagere være multimillionærer. Det kan udløse mere brugerbetaling, mener professor. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Netop nu runder flere og flere helt almindelige lønmodtagere pensionsopsparingens gyldne milepæl på en million kroner.

I 2013 havde 4.190 håndværkere, industriarbejdere eller serviceansatte en pensionsopsparing på mere end én million kroner. Dengang svarede antallet af ‘pensionsmillionærer’ nogenlunde til indbyggertallet i den vestsjællandske stationsby Høng.

I dag - fem år senere - er landsbyen af pensionsmillionærer vokset, så den nu er større end landets femtestørste by, Esbjerg.

Det viser data fra to af de største overenskomstbaserede pensionskasser, Pension Danmark samt Industriens Pension. Antallet af pensionsmillionærer i klassiske arbejderfag er på få år vokset med 1.800 procent, så der nu er mere end 75.300 på landsplan.

Dermed er pensionsformuerne for alvor begyndt at fylde blandt en gruppe, der ikke har lang tradition for alderdomsopsparing.

- Det vi ser i disse år er ‘mission accomplished’. Missionen er gennemført. Man er kommet i mål med det, man begyndte på for 25 år siden, nemlig at sikre økonomisk gode vilkår for helt almindelige lønmodtagere og familier, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør for Pension Danmark.

Torben Möger Pedersen forklarer, at pensionsopsparingens første million er en gylden milepæl, fordi den tager lang tid at nå. Derefter sørger blandt andet effekten af renters rente for, at det går hurtigere. Ifølge pensionsselskaberne er der behov for 3-4 millioner kroner alt efter indkomst for at opretholde sin levestandard i alderdommen.

To tredjedele havde kun folkepension

For 25 år siden - på samme tid som en grædende Flemming Poulsen fejrede europamesterskabet i fodbold - havde to tredjedele af danske lønmodtagere kun folkepensionen og en smule ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension - i dag ATP Livslang Pension, red.) at se frem til i otiummet.

På Schlüter-regeringens initiativ besluttede arbejdsmarkedets parter, at fra 1993 skulle alle lønmodtagere spare en procentdel af lønnen op til pensionen. I begyndelsen under en procent, men gradvis er taksten hævet, så den for de fleste, store overenskomster i dag er 12 procent.

Renter sætter turbo på

Det er renters rente-effekten og de gradvist større indbetalinger, der har sat turbo på udklækningen af pensionsmillionærer i faggruppen.

Samtidig bliver pensionsmillionærerne i gennemsnit yngre. Godt hver fjerde af Pension Danmarks millionærer er nu mellem 30-49 år gamle.

I fremtiden vil flertallet af pensionister derfor være multimillionærer. Det kommer til at ændre samfundet, mener professor Karsten Vrangbæk, der forsker i pensionsformuernes betydning for sundhedssystemet.

- De vil sandsynligvis være bedre til at tage hånd om egen sundhed, så det giver nye muligheder for sammen med sundhedsvæsenet at finde løsninger, der øger sundhedsniveauet i befolkningen, siger Karsten Vrangbæk fra Københavns Universitets Center for Sund Aldring.

Øget brugerbetaling

Der er dog en risiko for, at pensionsformuerne virker som et tveægget sværd, der på sigt kan medføre øget brugerbetaling, forudser han.

- Jeg kunne sagtens forestille mig, at vi i fremtiden kommer til at diskutere yderligere brugerbetaling blandt pensionister. Det skal designes på en hensigtsmæssig måde, for brugerbetaling kan have en negativ social effekt, så det afholder de forkerte fra at gå til lægen, Men jeg tror, diskussionen kommer, siger Karsten Vrangbæk.

Hos Pension Danmark tror man ikke, at nybagte pensionsmillionærer kan forvente fakturaer for ekstra bad og rengøring i otiummet.

- Det er selvfølgelig meget vanskeligt at udstede garantier for, hvordan det politiske system vil udvikle sig 20-40 år frem. Men jeg synes, man skal hæfte sig ved, at der er en meget stor politisk opbakning til det nuværende design, så jeg anser det som ret usandsynligt, at man vil lave væsentlige ændringer i fremtiden, konstaterer Torben Möger Pedersen, administrerende direktør for Pension Danmark.

Facebook
Twitter