Auditører: Cd-rom eksisterer ikke

Forsvarets auditører siger nu, at en cd-rom, som angiveligt skulle vise billeder af afghanske fanger i amerikansk fangenskab, sandsynligvis ikke eksisterer.

Efter et udlån til en amerikansk fangelejr fortalte tolken angiveligt sine danske overordnede om mishandling af fanger hos amerikanerne. Alligevel overleverede danske soldater efterfølgende fanger til amerikanerne. (© Den hemmelige krig)

En oberst i forsvaret fortalte i august i år kammeradvokaten, at der findes en cd-rom med billeder af afghanske fanger, der mishandles af amerikanske soldater i Afghanistan i 2002. Det afslørede TV Avisen i går.

I dag siger auditørerne at cd-rommen sandsynligvis ikke eksisterer.

- Vi har foretaget centrale afhøringer i sagen og lige nu er der ikke noget der tyder på, at cd'en findes, siger auditør i forsvarets auditørkorps, Lone Damgaard til TV Avisen. Hun vil ikke sige noget om, hvem de har afhørt.

Mishandling af fanger

Obersten er forsvarets kontaktperson til den danske tolk, der i 2002 var udsendt til Afghanistan. Efter et udlån til en amerikansk fangelejr fortalte tolken angiveligt sine danske overordnede om mishandling af fanger hos amerikanerne. Alligevel overleverede danske soldater efterfølgende fanger til amerikanerne.

Nu har obersten så fortalt kammeradvokaten, at tolken dengang i hemmelighed optog mishandlingerne og smuglede billederne ud af landet.

Forsvarsministeren vil ikke kommentere sagen i dag, men kilder bekræfter over for TV Avisen, at obersten rent faktisk har fortalt kammeradvokaten, at han for en fire fem år siden så Abu Ghraib-lignende billeder optaget af en dansk tolk i amerikanske fangelejre i 2002.

Andre oplysninger tyder på, at obersten nu trækker i land og nægter at have set billederne.

Knold og Tot

Venstrefløjen er forvirret: - Det er jo fuldstændig Knold og Tot, at ministeren den ene dag fortæller os i Folketinget, at der findes en cd med billeder, der viser mishandling, og den næste dag får vi at vide, at der ikke findes nogen. Vi må have en undersøgelse, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen.

Hvis billederne ikke findes, så har obersten tilsyneladende løjet over for kammeradvokaten. Hvis billederne findes og obersten har set dem for længe siden, så er det ifølge SF også et problem.

- Det er meget alvorligt, hvis en højtstående person i forsvaret har set disse billeder, som er udtryk for at man har været vidende om krigsforbrydelser, og ikke er gået videre med sin viden, siger SF's forsvarsordfører, Holger Nielsen.

Obersten ønsker ikke at kommentere sagen over for TV Avisen.