Auditørkorpset dropper efterforskning i Irak-sag

Efterforskningen i sagen mod tidligere øverstkommanderende i Irak indstilles, oplyser Forsvarets Auditørkorps.

Forsvarets Auditørkorps har besluttet at indstille efterforskningen i den såkaldte whistleblowersag, hvor tidligere øverstkommanderende i Irak John Dalby har været under mistanke for pligtforsømmelse.

Det oplyser auditørkorpset i en pressemeddelelse.

Begrundelsen lyder, at der ikke er rimelig formodning om, at John Dalby har gjort sig skyldig i et strafbart forhold.

Soldater tæskede tilbageholdte

Sagen handler om John Dalbys påstand om, at der ikke fandtes lyd- eller billedoptagelser af danske soldater, som i 2004 i forbindelse med operation Green Desert overværede irakiske soldater tæske nogle tilbageholdte.

Den tidligere officer Anders Kærgaard stod imidlertid frem i 2012 og oplyste, at danske soldater overværede og videooptog de irakiske sikkerhedsstyrkers overgrebcivile. Han forklarede samtidig, at John Dalby var informeret om det.

Anders Kærgaard nægtede dog at oplyse, hvem der havde givet ham videooptagelsen. Han blev derfor i både by- og landsret dømt til at betale tvangsbøder på 500 kroner om ugen. Men Kærgaard har fortsat afvist at røbe sin kilde.

Ingen kilde til optagelse

Forsvarets Auditørkorps har i alt afhørt 48 vidner i sagen, men uden kilden til videooptagelsen har det ikke været muligt for auditørerne at underbygge Kærgaards forklaring om, at John Dalby havde kendskab til irakernes overgreb.

Efterforskningen mod John Dalby har været rettet mod hans påstand om, at der ikke fandtes dokumentation for, at danske soldater overværede irakernes hårdhændede behandling af civile.

En sag om eventuel pligtforsømmelse begået af de danske soldater, som overværede overgrebene i 2004, ville nemlig være forældet.

/ritzau/