Auktionstrend: Det skal du købe lige nu

Det er blevet populært at købe gamle sager på auktion. Men hvad skal man gå efter? Og hvad skal man holde sig fra?

Lige nu er der stor interesse for så forskellige sager som rav fra Vesterhavet, polstrede møbler og antikke Buddha-figurer fra Østen, lyder det fra administrerende direktør i Lauritz.com (Foto: © Susanna Sommer)

Du kan være få klik væk fra dit livs bedste køb. Auktionshusene sætter ting under hammeren på nettet, og det gør det nemmere for almindelige danskere at byde på alt fra kinesiske vaser til sjældne designermøbler.

Men hvad skal man gå efter, hvis man vil følge tidens tendenser lige nu?

Mette Rode Sundstrøm, administrerende direktør på Lauritz.com:

- Lige i disse måneder oplever vi de mest eksplosive hammerslag på noget så forskelligt som fuldpolstrede stole fra 1940erne, rav fra Vesterhavet og antikke Buddha'er fra Østen.

For nylig opnåede Lauritz.com deres højeste hammerslag nogensinde. Denne kinesisk Buddha fra 1700-tallet endte med et hammerslag på 13,6 millioner kroner. (Foto: © Lauritz.com, Lauritz.com)

- Vi har de seneste år set en stigende interesse for det unikke, for det historiske og for det eksotiske. Det giver sig udtryk i mange interessante tendenser på kryds og tværs af stilperioder, kategorier og geografi, siger Mette Rode Sundstrøm.

Skandinavisk design er en langvarig trend

Selvom rav og buddhaer overrasker lige nu, er der også nogle længerevarende trends. Én af dem er arkitekttegnede møbler – især fra Danmark.

På Lauritz.com har man fulgt interessen for skandinavisk møbelkunst, som de sidste 10-12 år har været stigende, og Mette Rode Sundstrøm tror ikke, at interessen har nået sit højeste punkt ndnu. Til gengæld oplever hun, at efterspørgslen har ændret sig:

- Førhen var det primært de allerstørste arkitekter som Arne Jacobsen, Finn Juhl og Wegner, kunderne gik efter. Nu søger flere og flere efter det unikke, efter prototyper og efter møbler af høj håndværksmæssig kvalitet. De søger mere den visionære formgivning, det gedigne materiale og det særlige håndværk mere end det nødvendigvis skal være af en kendt arkitekt.

Køb med hjertet

Moden skifter også på auktionsmarkedet, og det kan derfor være svært at give gode tips til et sikkert køb. Rådet fra Mette Rode Sundstrøm lyder derfor: Køb med hjertet.

- Auktionsmarkedet er ufatteligt svært at spå om. For 10-15 år tilbage købte alle standure, fordi det var en såkaldt sikker investering. I dag er priserne på standure styrtdykket. Det er vanskeligt at spå om, hvad der er en god investering rent økonomisk, så invester hellere i kunst og møbler, der taler til dig og gør dit hjem unikt og personligt, og som kan inspirere dig hver dag. Så holder glæden længst, siger Mette Rode Sundstrøm.

Har du fået mod på mere genbrugsguld og hammerslag? Se med i aften, når der på DR1 er sæsonstart på 'Skattejægerne' klokken 18.00 og 'Guld på godset' klokken 21.00.