Aula har været online i et halvt døgn: Her er forældrenes dom

Skole-hjem-kontaktens nye redskab, Aula, kommer under lup af to forældre.

Skole-hjem kontaktens nye redskab, Aula, får både ris og ros. Foto: DR Nyheder

Den direkte kontakt mellem lærere og forældre går fra i dag gennem systemet Aula. Og derfor er mange forældre, lærere og skolepædagoger allerede fra morgenstunden klar med deres benhårde domme over systemet.

DR Nyheder har talt med to forældre, der har været på Aula for første gang. Deres oplevelser er mildest talt forskellige, men hvad med karakteren?

Kongstanken med dette lille eksperiment er så, at når de to forældre har prøvet Aula i en uge, beder vi dem igen bedømme systemet.

Jesper Højland: Sjusk

Jesper Højland. Foto: Nils Krogh. (Foto: © Fotograf Nils Krogh)

Far til datter i 7. klasse på Gl. Hasseris Skole, Aalborg

Hvad var din første oplevelse?

- Jeg loggede på i morges for første gang. Der er en masse, jeg skal have styr på efter efterårsferien. Og sjusk er nok det første ord, der falder mig ind. Det var min umiddelbare oplevelse, siger Jesper Højland og fortsætter:

- Jeg arbejder med grafisk design og strategier, så det skærer måske endnu mere i mine øjne. Men det, man bliver mødt af, virker ikke logisk. Jeg har både hentet appen og er logget på via desktop, og det er der problemer med.

Hvad prøvede du for første gang i dag?

- Hvis jeg går under min profil, møder jeg noget, der hedder stamkort. Det lyder da spændende, tænker jeg, men siden har intet indhold. Er det fordi siden er indlæst forkert, eller er det fordi, det bare ikke virker endnu? Aner det ikke, siger Jesper Højland.

- Når jeg så vil tjekke mit barns fravær, så skal jeg først scrolle på en bar, der bevæger sig sidelæns. Det er altså ikke særligt intuitivt. Og når jeg klikker mig ind, så ryger jeg ud appen, og ind på en underside på KMD, der ikke er mobil-brugervenlig, fortsætter han.

Brugte du Skole-intra?

- Ja, til at give beskeder til lærerne om sygdom og ellers bare almindelig dialog, se hvad der var af arrangementer på og uden for skolen ligesom i de gode gamle dage med kontaktbogen. Jeg var ikke begejstret for Intra, men jeg hadede det heller ikke. Langt den meste kommunikation i forældregruppen foregår gennem en lukket Facebook-gruppe, og det fungerer fint nok, siger Jesper Højland.

Første dag på Aula. Hvad er dommen så?

- Det virker som om, at man har glemt, at en app eller side ikke bare skal fungere for folk, der er erfarne på nettet. Det er også for folk, der er ikke bruger mobil og pc professionelt. Det er ikke fordi, jeg bare bedre kunne lide det gamle Forældre-intra – det her virker bare ikke gennemarbejdet, siger Jesper Højland og tilføjer:

- Jeg har lige oprettet en test-begivenhed. Den lægger sig midt i min datters skema mellem geografi og dansk. Men jeg aner ikke, om de andre forældre kan se den?

SAMLET KARAKTER: 7

- Det sjove er jo, at uanset hvor bøvlet noget er, så vænner man sig til det. Men min erfaring siger mig, at hvis ikke det fungerer første dag, så kommer det heller ikke til det, uddyber Jesper Højland.

Kaye Borg-Jørgensen: Smertefrit

Kaye Bold-Jørgensen. Foto: Privat.

Mor til søn i 5. klasse på Hellebækskolen, Ålsgårde.

Tidligt i morges var Kaye på Twitter og give følgende anmeldelse af første møde Aula:

DR Nyheder har bedt hende uddybe oplevelsen:

- Det gik meget smertefrit. Jeg skulle downloade appen og logge ind med NemID. Med det samme kunne jeg se min søns ugeplan, altså alt omkring, hvad han skal have af fag, og om han har lektier for. En dreng i femte klasse er ikke altid lige meddelsom omkring lektier. Men det mest besværlige var, at jeg skulle rejse mig fra sofaen og hente mit NemID, siger Kaye Borg-Jørgensen.

Hvad oplevede du så første på Aula?

- Jeg loggede ind på min søns elevplan. Det kræver et UniLogin, men det havde jeg glemt, og så skulle jeg bare bruge NemID’et igen. Og jeg så i ugeplanen, at min søns matematiklærer havde skrevet, at alle skulle medbringe en passer. Så der var panik søndag aften, siger Kaye Borg-Jørgensen og fortsætter:

- Og så måtte jeg jo sende min første Aula-besked nogensinde, om at min søn altså først havde den med tirsdag. Det var helt okay, skrev læreren. Det var også hans første Aula-besked.

Brugte du Skole-intra?

- Ja, det gjorde jeg. Jeg tjekker ugeplanen for lektier og meddelelser, hvis han har været syg eller ikke har fået en bog. Og så om min søns lærere har skrevet noget, hvis de skal på tur eller lignende. Han har nogle dygtige og engagerede lærere, det skal jeg huske at sige. Det eneste minus ved Intra var, at man ikke kunne dele billeder. Det havde vi en Facebook-gruppe til, men det er ikke alle, der er på Facebook, siger Kaye Borg-Jørgensen.

SAMLET KARAKTER: 7

- Det ser fint ud. Jeg tror ikke, jeg ikke kommer til at bruge det, mere end jeg brugte Intra, men det får over middel karakter. 7 med pil op, uddyber Kaye Borg-Jørgensen.

DR Nyheder har i dag været ud på en række skoler og snakke med lærere og forældre om Aula. Se mere nedenfor:

Andre Aula-brugeres dom

Vælger man at tro på anmeldelserne fra brugerne, der har hentet appen, er der langt flest, der har givet Aula-appen én stjerne. Samlet set ligger vurderingen lige under to ud af fem.

På det sociale medie Twitter har flere brugere budt ind med deres dom over Aula. Twitter-brugeren Lars Skou Nielsen foreslår, at næste version af Aula bliver den gode gamle kontaktbog. Igen.

Derudover har DR Nyheder på Twitter kørt søgninger på #aula og #auladk. Systemet får mildest talt en blandet modtagelse.

- Lærerne er så begyndt kun at bruge Aula, men vi forældre kan åbenbart først komme ind fra på onsdag. Super med information, skriver en Twitter-bruger.

I Aarhus kommune kan systemet f.eks. først tilgåes onsdag.

- (Jeg, red.) er lærer, jeg kan ikke finde elevernes skemaer, kalenderen er helt umulig at få et overblik over, jeg kan ikke melde eleverne syge, kun op til 6. kl, jeg har 8. og 9.kl, alle de mapper jeg, hvor der ligger dokumentation på arbejdet med AKT (Adfærd, Kontakt, Trivsel, red.) er væk, fedt..., skriver Ann Marquardsen på Twitter.

- Har lige erfaret, at den ikke helt uvæsentlig funktion af at melde fravær for barn (plus andre funktioner) ikke ligger i Aula, men i Tabulex (et andet kommunikationssystem mellem skole- og børneinstitutioner og hjmmet, red.), skriver Michael Hedelund på Twitter.

- Det var vel forventeligt, skriver Jesper Larsen-Ledet som kommentar til, at han ikke kan logge på Aula.

- Der er meget snak om Aula her til morgen. Som mor til to skolebørn vil jeg bare sige: hvis forældrenes mulighed for "svar alle" er væk - så er jeg fan, allerede inden jeg har prøvet det. Det er jo ikke lærernes kommunikation, den har været gal med, skriver DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe på Twitter.

- Manglende overblik er helt sikkert største udfordring for #aula. Selvom det er udviklet for at forenkle kommunikationen, har det desværre lidt modsatte effekt for lærerne, skriver Anne Hammer på Twitter.