Australien brænder: Danmark i officiel kontakt med australske myndigheder

Hvis Australien beder om hjælp, planlægger Beredskabsstyrelsen at kunne sende 50 brandmænd af sted.

Brandene har indtil videre kostet 24 menneskeliv, tusinder har mistet deres hjem, og op mod en halv milliard dyr er døde. (Foto: © Saeed Khan, Scanpix)

Danmark og Australien er nu i officiel kontakt med hensyn til at sende folk og udstyr af sted for at hjælpe til i kampen mod de voldsomme brande, der hærger dele af landet.

Det fortæller katastrofeekspert og kontorchef i Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede.

- Vi er i kontakt med australske myndigheder. Men vi sender ikke hjælp afsted, før de officielt beder om det.

Jens Oddershede fortæller, at Beredskabsstyrelsen gennem længere tid har fulgt situationen i Australien med overvejelser om, hvordan Danmark bedst kan hjælpe.

- Det hele kommer jo an på, hvad de australske myndigheder beder om hjælp til. Men vi planlægger at kunne sende omkring 50 brandfolk med udstyr af sted. Det arbejder vi på, siger han.

Det er særligt delstaterne New South Wales og Victoria i det sydøstlige Australien, der er ramt af naturbrandene:

Måske fælles EU-indsats

Hvis der kommer en australsk henvendelse, er det heller ikke sikkert, at den kun lander hos de danske myndigheder, fortæller Jens Oddershede.

- Det kan sagtens ske, at det ender med en samlet EU-koordineret indsats, så indsatsen sker på det bedste, faglige grundlag.

Tidligere i dag kunne DR Nyheder fortælle en om en Facebook-gruppe med langt over 500 brandmænd, der frivilligt tilbyder at tage til Australien for hjælpe deres australske kolleger.

Og Beredskabsstyrelsen har allerede gjort de australske kolleger opmærksomme på gruppen, fortæller Jens Oddershede

- Den officielle indsats skal helst være styret fra myndighedernes side af. Men hvis australierne kan bruge flere hænder, hjælper vi meget gerne med yderligere kontakt til gruppens medlemmer, fortæller han.

Brandene har indtil videre kostet 24 menneskeliv, tusinder har mistet deres hjem, og op mod en halv milliard dyr er døde.