Autisme og ADHD hos piger overses

Både hjernelidelsen ADHD og autisme opdages så sent hos mange piger, at kun hver tidende får den rette diagnose fra begyndelsen.

Igennemsnit opdages autisme hos piger først i ni-års alderen og ADHD først i 13-års alderen. (Foto: © Camilla Faurholdt-Löfvall)

Hjernelidelsen ADHD såvel som autisme diagnosticeres så sent hos mange piger, at kun hver tiende får den rette diagnose fra begyndelsen.

Det har den svenske børnepsykiater Svenny Kopp netop påvist, skriver metroxpress.

Den sene diagnose kan primært forklares med, at pigernes symptomer er mere usynlige end drengenes, der er mere larmende.

- Piger er ikke lige så udadreagerende og virker også, som om de er mere sociale. I skolen er der ikke den samme uro omkring pigerne, siger Svenny Kopp til svenske Gøteborg-Posten.

Virker flinkeskoleagtige

Autisme hos normaltbegavede opdages ofte ikke, før pigerne når niårsalderen, og ADHD først, når pigerne kommer helt op i 13-års-alderen.

Den sene diagnosticering gør sig også gældende herhjemme, siger formand for ADHD-foreningen Anne Worning.

- Det er sværere at opdage dem, fordi de sjældent er hyperaktive. Det er piger, som er drømmende og tilbagetrukne. De larmer ikke i timerne og ligner de her flinkeskoleagtige piger, som ikke generer nogen. Derfor skal man ofte langt hen i skoleforløbet, før man finder ud af, der er noget galt, siger hun til metroxpress.

Den svenske undersøgelse viser også, at konsekvenserne er alvorlige for pigerne. De fungerer ikke i skolen, hverken socialt eller fagligt, de mobbes ofte, og omkring halvdelen af de ramte har læse- og skrivevanskeligheder.