Av, av, av: Nu skal læger gøre noget ved skraldespands-diagnoser

300.000 danskere lever med uforklarlige smerter. De skal have bedre behandlingsmuligheder.

Det var forfærdeligt. Jeg ønsker det ikke for nogen, siger Louise Isager, som levede længe med uforklarlige smerter. Klik på play.

Smerter har ikke altid en årsag.

For patienter med uforklarlige, kroniske smerter er det opslidende og ulideligt at leve uden en diagnose. Og de går i årevis fra specialist til specialist uden at blive klogere på, hvorfor de har ondt og føler ubehag.

Nu skal deres tur i sundhedsvæsenet gøres nemmere og mere effektivt, mener Sundhedsstyrelsen.

I en ny rapport bliver det anbefalet, at de omkring 300.000 patienter får tilbudt en langt bedre udredning, behandling og rehabilitering. De lider af det, som i fagsprog bliver kaldt funktionelle lidelser.

Det kan ofte tage mindst fem eller ti år for dem at blive udredt, forklarer Per Fink, der er ledende overlæge og leder af Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital.

- Det er meget vigtigt, at Sundhedsstyrelsen tager det initiativ til at gøre en indsats for denne patientgruppe, så de forhåbentlig en dag kan få en lige så god behandling som alle mulige andre patienter.

Funktionelle lidelser bliver af og til kaldt for en skraldespandsdiagnose, som bliver givet, når alle andre lidelser er udelukket.

Bliver behandlet vidt forskelligt

Patienter med funktionelle lidelser har ofte fået stillet en diagnose som eksempelvis fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom eller duft- og kemikalieoverfølsomhed.

De op mod 300.000 danskere bliver behandlet vidt forskelligt, afhængig af hvor i landet de bor.

En af Sundhedsstyrelsens tiltag er derfor, at der skal være en langt mere helhedsorienteret indsats.

Og så anbefaler styrelsen, at alle regioner opretter centre, som udreder de hårdest ramte patienter. Her skal samles blandt andre læger, psykologer og ergoterapeuter med kendskab til sygdommen, som kan rådgive de praktiserende læger

- Det er svært at forstå, hvorfor vi har en rangorden og behandler nogle sygdomme dårligere end andre, siger overlæge Per Fink.

Regionerne har nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge, om Sundhedsstyrelsens anbefalinger kan blive til virkelighed.

I videoen øverst i artiklen kan du møde 22-årige Louise Isager, der i 16 år levede med uforklarlige smerter, indtil hun fik den rette behandling.

Hvordan føles det?

 • Patienter med funktionelle lidelser kan have

 • Smerter, hovedpine, kvalme, generelt ubehag, rysteture, dårlig almentilstand, træthed, koncentrationsbesvær m.m., som går ud over deres funktionsevne og livskvalitet.

Mange på førtidspension

Det medfører både enorme fysiske og psykiske problemer for patienterne at være kastebold i sundhedssystemet, siger Per Fink.

- Patienterne går og er nervøse, fordi ingen kan fortælle dem, hvad de fejler. Det er meget ubehageligt, og det gør en meget stor forandring, når de får stillet en diagnose.

En stor del med funktionelle lidelser er havnet på førtidspension, og har forinden været igennem lange forløb med aktivering og arbejdsprøvning.

- Mange af dem føler det som en stor belastning, fordi man stadig nogle steder har den holdning, at de bare kan tage sig sammen, eller at det er indbildning. Så bliver de pisket ud i alle mulige former for arbejdstiltag, selvom de har det elendigt, siger overlægen.

Hvad er det?

 • Funktionelle lidelser dækker over en bred vifte af fysiske symptomer, som ikke kan begrundes i en anden kendt diagnose.

 • Sygdommen er multifaktoriel. Det betyder, at der er både fysiske, psykiske og sociale årsager.

 • Ofte skyldes sygdommen en kombination af et sårbart sind og så en belastning - fx stress. Den kan også udløses af en konkret begivenhed som fx. en trafikulykke.

 • Patienter, der har funktionel lidelse har ofte fået stillet en af følgende diagnoser:

 • Fibromyalgi,

 • Kronisk træthedssyndrom,

 • Irritabel tyktarm,

 • Kronisk komplekst smertesyndrom

 • Somatiseringstilstand

 • Duft- og kemikalieoverfølsomhed

 • Kronisk piskesmæld Kilde: Aarhus Universitetshospital

Facebook
Twitter