Avis: Vi vil ikke dække over magtmisbrug

Ekstra Bladet har brudt kildebeskyttelsen ved at afsløre tidligere spindoktor som ham, der lækkede skatteoplysninger om Helle Thorning-Schmidt.

Poul Madsen pointerer, at der ikke er tale om en såkaldt whistleblower, der kontakter medierne, fordi han vil have, at offentligheden skal have kendskab til urimeligheder i det politiske system.

Ekstra Bladet afslører på forsiden i dag, at tidligere skatteminister Troels Lund Poulsens daværende spindoktor, Peter Arnfeldt, tilbød avisen oplysninger fra Helle Thorning-Schmidts skattepapirer. Avisen takkede nej, da Peter Arnfeldt ikke ville udlevere hele sagen.

Kort efter, midt i valgkampen, havnede de fortrolige oplysninger på forsiden af BT, og politiet er nu ved at undersøge, hvem der stod bag lækket

Dermed bryder Ekstra Bladet med den ellers uomtvistelige grundregel i journalistik: Kildebeskyttelsen. Det forklarer chefredaktør Poul Madsen med, at sagen ændrede sig dramatisk i fredags.

- I fredags fik vi de to erklæringer fra Peter Loft, departementchef i Skatteministeriet og direktør i Skat København, Erling Andersen.

- Af Peter Lofts erklæring fremgår det, hvilke personer der havde adgang til oplysningerne. Én af dem var Peter Arnfeldt, Troels Lund Poulsens daværende spindoktor, det siger Poul Madsen til DR Nyheder.

Hensynet til offentligheden er størst

Han tilføjer, at avisen har ikke længere kan beskytte sin kilde, daværende spindoktor, Peter Arneldt, fordi hensynet til offentligheden er større end til den daværende spindoktor.

- Det har været en svær overvejelse at bryde kildebeskyttelsen, men avisen skal jo ikke bruges til at dække over magthaveres magtmisbrug, som der er tale om her. Det vil vi ikke medvirke til.

Poul Madsen pointerer, at der ikke er tale om en såkaldt whistleblower, der kontakter medierne, fordi han vil have, at offentligheden skal have kendskab til urimeligheder i det politiske system.

Forventer afhøring

Han understreger, at han ikke ved, om den daværende spindoktor Peter Arnfeldt handlede på egen hånd, da han lækkede oplysningerne.

Han forventer, at både han selv og journalisten Jan Kjærgaard, der blev kontaktet af spindoktoren, bliver afhørt af den undersøgelseskommission, der skal klarlægge hele forløbet.

- Arnfeldt er ude i et helt andet ærinde. Han henvender sig til os, fordi han vil kaste smuds på Helle Thorning-Schmidt, fastslår Poul Madsen.