Aviserne bekymrede efter kongelig skilsmisse

Næsten alle dagblade bringer ledere om skilsmissen mellem prins Joachim og prinsesse Alexandra. Den røde tråd er bekymringen for kongehusets fremtid. Men samtidig er der stor tiltro til, at kongehuset klarer sig relativt uskadt gennem krisen.

Avisledere kredser om den royale skilsmisses betydning forkongehusets fremtid.

Stort set alle større dagblade bringer ledende artikler om denforestående skilsmisse mellem prins Joachim og prinsesseAlexandra.

Klik herDet komsom et chok for den danske befolkning, at prins Joachim ogprinsesse Alexandra skal skilles. Læs om det i vorestema.Tema om skilsmissen

Og den røde tråd i hovedparten af lederskribenternes analyse erbekymringen for kongehusets fremtid.

Tiltroen til, at kongehuset klarer sig relativt uskadt igennemsagen, er dog relativt stort. I baggrunden lurer dog de mildesttalt uheldige erfaringer fra det britiske kongehus.

Dydens smalle sti

Ifølge B.T. bliver det altafgørende, at prinsen og prinsessen i denkommende tid holder sig på dydens smalle sti.

- Første gang en af de to - eller venner til dem - begynder atlække negative historier om den anden part, så vil det værebegyndelsen på en krig, som kan blive umulig at stoppe, forudseravisen, der selv udsteder et løfte om kun at skrive dokumenteredeog væsentlige oplysninger om de to, ligesom avisen også garanterer,at der under ingen omstændigheder vil blive bragt paparazzibillederaf de to.

Se billedserieJoachim ogAlexandra skal skilles. Se billederne fra deres livsammenAlexandra og Joachim

Berlingske Tidende slår ligesom B.T. fast, at de to separerede iden kommende tid må udvise ekstrem disciplin.

- Konstruktionen kan formentlig fungere, så længe begge parterikke ændrer på dens forudsætninger. Men det usædvanligearrangement, hvor prinsessen bor hos sine forhenværendesvigerforældre og prinsen på sin side har sine forhenværendesvigerforældre som lejere, er skrøbeligt. Begge parter må viseekstrem disciplin og omtanke i deres livsførelse, herunder iforholdet til kommende partnere, hvis konstruktionen skal værelangtidsholdbar, advarer Berlingske Tidende.

Dronningen roses

Næsten det samme påpeger Nordjyske Stiftstidende, der roserdronningen for den bo- og opgavedeling, som betyder, at prinsesseAlexandra ikke stødes væk fra kongehuset.

Politiken påpeger en mere langsigtet fare for kongehuset, dermed skilsmissen viser, at der også i de royale cirkler kan væregrobund for samlivsproblemer.

- Kongehuset har taget endnu et skridt ud i normaliseringen. Detudføres efter alle kunstens regler. Men mon ikke det åbenbare brudmed et af de få krav, der var tilbage til en familie, der i sidsteende kun får sin mening ved ikke at være helt ordinær, på længeresigt vil være en anelse destabiliserende? spørger avisen i sinleder.

Citerer prins Henrik

Fyens Stiftstidende påpeger i sin leder, at meddelelsen omskilsmissen ikke blot kommer som et chok, men også en sorg, somhele landet tager del i, fordi ægteparret på Schackenborg var etforbillede for mange på en lykkelig, dansk kernefamilie, der levedepå et eventyrslot i Sønderjylland.

Information indleder sin leder med at slå fast, at "To, somelsker hinanden, bliver ikke altid ved med det", og slutter medfølgende konklusion: "Efter sit perlebrusende forår har det danskekongehus bevæget sig ind i en barsk sæson. Prins Henrik skriver isin digtsamling Cantabile denne strofe (oversat af Per AageBrandt): Efteråret græder røde tårer / vindblæst ringer skovenstempelklokke / kærlighedens korte årstid ned".

Stor interesse i nordiske medier

Skilsmissen noteres flittigt ude omkring i Europa - mest i deseriøse aviser som Financial Times og The Times i Storbritannien,som konstaterer, at "Danmarks playboy-prins skal skilles".

Den største interesse findes ikke uventet i de nordiskebroderlande. Sydsvenska Dagbladet, som holder til lige på den andenside af Øresund, går i dybden med artikler som: "Københavnernenægter at tro det er sandt", Uro for de små prinser" og"Skilsmissen holdes inden for familien."

Mere hårdtslående er Expressen, som i overskriften slår fast:"Utroskab og alkohol ødelagde ægteskabet".

I Norge bruger en række aviser flere artikler på nyheden.Bergens Tidende skriver for eksempel tre historier. Først en om atprins Joachim skal skilles - Så ser man tilbage på prins Joachimsog prinsesse Alexandras liv i billeder - og endelig skriver avisenom andre kongelige skilsmisser.