Ayoe drikker vand med 35 gange for højt niveau af pesticidrest

I Krogsbølle på Nordfyn drikker beboerne vand, hvor koncentrationen af pesticidresten, Desphenyl-Chloridazon, er 35 gange over grænseværdien.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at man skal drikke flere hundrede liter af det forurenede vand hver dag, før det kan have en sundhedsskadelig effekt. (Foto: © Jonas Gravgaard)

Et glas vand bliver oftere end normalt erstattet med et glas mælk hjemme hos Ayoe Betinna Primdal i disse dage. Hun bor i Krogsbølle på Nordfyn, et område, hvor der er fundet et af landets største koncentrationer af pesticidresten Desphenyl-Chloridazon. - Vandet smager, som det plejer, der er bare noget psykologisk i, at der er meget høje koncentrationer af giftige stoffer i, siger Ayoe Bettina Primdal. Et nyt notat fra GEUS, der står for overvågning af det danske grundvand, viser, at det ’glemte pesticid’ er en af historiens største forurenere af det danske drikkevand.

Lige nu er der 35 gange for meget af pesticidresten, Desphenyl-Chloridazon, i drikkevandet i Krogsbølle. Selvom Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at der ikke er nogen akut sundhedsfare ved at drikke det forurenede vand, så bekymrer det stadig Ayoe Bettina Primdal.

- Jeg føler, vi har trukket nitten i lotteriet. Vi accepterer, at det er der, men jeg har det alligevel skidt med det. Det forurenede vand betyder, at de hjemme hos Ayoe ændrer nogle af de daglige vaner. - Jeg drikker ikke alverdens vand for tiden på grund af pesticidindholdet. Når vores børn og barnebarn kommer hjem, så prøver vi at give dem et alternativt til at drikke af vores vand. Det kan være et glas økologisk juice eller mælk, siger Ayoe Bettina Primdal.

Vandværk jagter rent vand

Efter DR’s dækning af det ”glemte” pesticid i sommer, besluttede de sig på Krogsbølles lokale vandværk, Nordfyns Vandværk, for at få testet deres drikkevand for stoffet.

- Det er der, vi får den - bum - oveni hovedet, at vandet indeholder Desphenyl-Chloridazon mange gange over grænseværdien. Den står vi ikke model til i flere år. Vi skal ud og have noget nyt vand, siger Mogens Stougaard fra Nordfyns Vandværk.

Nordfyns Vandværk har fået dispensation af kommunen til fortsat at sende det forurenede vand ud i beboernes haner, da de ikke har andre muligheder for vandforsyning.

- Når Styrelsen for Patientsikkerhed meddeler, at vi er langt under, hvad der kan være skadeligt, så føler vi os forholdsvis rolige. Men ikke mere rolige, end at vi skal have skaffet noget rent vand hurtigst muligt, siger Mogens Stougaard.

Regningen ender hos forbrugerne

Der er da også udsigt til rent vand for Ayoe og de andre beboere i Krogsbølle. På Nordfyns Vandværk kigger de i øjeblikket på nye steder at lave boringer. Men det bliver en dyr fornøjelse.

Lige nu estimerer vandværket at skulle bruge mellem seks og syv millioner kroner på det nye kildefelt. Mogens Stougaard vurderer, at det vil koste hver af vandværkets kunder 1200 kroner om året i prisstigning over de næste syv år.

Hjemme hos Ayoe ser de frem til at få rent vand i hanen, men hun synes ikke at regningen burde ligge hos vandforbrugerne. - Det er ikke os, der har sprøjtet og ødelagt de gamle kildefelter. Men det er os, der kommer til at betale for det, siger Ayoe Bettina Primdal.