Både glæde og vrede i Nordjylland efter fjernede restriktioner 'Det var jo ikke et nyt Wuhan'

Borgere i nordjyske kommuner glæder sig, men nogle er også skeptiske over for nedlukningen af landsdelen.

Jette Holmgaard Vestergaard er gymnasielærer i Dronninglund og har oplevet stort besvær med coronarestriktionerne, der har ramt syv nordjyske kommuner. (Foto: Annelie Saks Justesen)

På gaden i Dronninglund i Brønderslev Kommune i Nordjylland er der umiddelbart glæde over, at de coronarestriktioner, der har omfattet kommunen og seks andre kommuner i området nu ophæves.

Fra i dag kan borgerne igen rejse til resten af landet, og i morgen kan cafeer, barer og fritidslivet igen åbne.

- Jamen, det er da dejligt, udbryder pensionist Kristian Kristoffersen.

- Nu kan jeg komme til Aalborg, jeg kan komme i teatret, og jeg kan komme over og besøge mine børn og børnebørn i København. De besøg er blevet aflyst et par gange. Så det glæder jeg mig meget til, siger han.

Kristian Kristoffersen fra Brønderslev mener, at det var godt, at der blev grebet hurtigt ind. (Foto: Annelie Saks Justesen)

Han bakker generelt op om de tiltag, som regeringen indførte for at bremse spredningen af især cluster 5-mutationen af coronavirus, som Statens Serum Institut havde konstateret blandt smittede mink og mennesker i Nordjylland.

- Det lyder jo voldsomt med de restriktioner, vi fik, men på daværende tidspunkt, hvor de traf beslutningen, synes jeg, at der var et beslutningsgrundlag, der godtgører det, siger Kristian Kristoffersen.

Men der er også skepsis at spore over for de restriktioner, der i begyndelsen af november blev lagt ned over Vesthimmerland, Frederikshavn, Thisted, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Læsø Kommune.

- Selvfølgelig er det fint, at de åbner op nu, men jeg synes ikke, at de skulle have lukket ned dengang, siger gymnasielærer Jette Holmgaard Vestergaard fra Dronninglund.

'Meget bøvl for alle'

På hendes arbejdsplads, det lokale gymnasium, har restriktionerne betydet, at eleverne først alle blev sendt hjem, og de så siden kom tilbage i hold.

- Vi har skullet lave undervisning halvt hjemme og halvt i skolen, pedellerne har skullet flytte rundt og lave afmærkninger med en meter imellem og flytte på alle stolene. Der har været så meget bøvl for alle, siger hun.

Hun mener, at regeringen var for hurtig til at lukke landsdelen ned.

For måske var smitten med den cluster 5-mutation, som Statens Serum Institut frygtede kunne gøre en kommende covid 19-vaccine virkningsløs, allerede forsvundet, da restriktionerne blev indført.

I den pressemeddelelse, som Sundheds- og Ældreministeriet i dag udsendte, fremgår det, at der ikke er "påvist yderligere tilfælde af minkvariant med cluster 5 siden den 15. september, hvorfor Statens Serums Institut vurderer, at denne variant med stor sandsynlighed er døet ud".

- Jeg tænker, at det var alt for forhastet, siger Jette Holmgaard Vestergaard.

- For det viser sig jo, at det ikke var så farligt. Så måske de lige skullet have kigget på det et par dage mere, før de meldte ud, at det var et nyt Wuhan. Det var det jo så åbenbart ikke, siger hun.

75-års fødselsdagen blev ramt

Restriktionerne ramte blandt andet hendes mors 75-års fødselsdag, hvor gæsterne fra andre dele af landet måtte afinviteres. Desuden har hun selv måttet arbejde hjemmefra, mens hendes børn også var hjemsendt.

- Jeg synes, at det har været meget besvær for ingenting, siger hun.

Asbjørn Hansen glæder sig over, at nordjyder igen kan rejse frit rundt. (Foto: Annelie Saks Justesen)

Også pensioneret advokat Asbjørn Hansen glæder sig over at restriktionerne ophæves.

- Det er rigtigt fint nu. Det er også sådan, at man må sige, at det er på tide, i og med at smittetallet heroppe ligger rigtigt lavt. For eksempel i Brønderslev Kommune ligger det ekstremt lavt i forhold til resten af landet, så det er absolut på tide, at det sker, også fordi man ikke har fundet noget af den her cluster 5, siger han.

Synes indgreb var fine

Restriktionerne har blandt andet betydet, at han ikke har kunnet se sin søn og børnebørn i Aarhus, men han bakker generelt op om tiltagene.

- Når man finder en virus, der er potentielt så skadeligt, som den kunne have været, så synes jeg, at det er godt nok, at man har foretaget nogle indgreb, siger han.

- Men man kan måske godt spørge sig selv om det her kontakt (-forbud, red.) internt mellem de syv kommuner, om den burde have været håndhævet så længe, som den har været. Det stiller jeg lidt spørgsmålstegn ved, men eller så synes jeg, indgrebene har været fine, siger Asbjørn Hansen.

Facebook
Twitter