Babyer forstår mor og fars skænderier

Dit barn opfatter skænderier og uenigheder mellem forældrene allerede fra det er blot ni måneder gammel.

Bbayer på blot ni måneder kigger længere på voksne, der er uvenner. (© Colourbox)

Spædbørn mærker, når forældrene vender ryggen til hinanden.

Næste gang du skændes med din partner foran jeres blot ni måneder gamle søn eller datter, skal du nemlig vide, at den lille lægger mærke til det hele.

Tre amerikanske forskere fra Chicago har testet børns evne til at registrere sindsstemninger hos mor og far. Og det viser sig, at babyer helt ned til ni måneder aktivt er i stand til at opdage, når mor og far bliver uvenner.

Det skriver videnskab.dk.

Overraskende resultater

Resultatet er ganske overraskende, lyder det fra Osman Skjold Kingo, der er lektor i udviklingspsykologi på Århus Universitet:

- Jeg er overrasket og imponeret over, at man rent faktisk har kunnet vise, at kun ni måneder gamle spædbørn har en ret fin fornemmelse for, hvordan andre mennesker har det med hinanden, siger han til DR Nyheder.

Forskerne delte 64 spædbørn op i to grupper. Den ene gruppe så en video, hvor voksne først var enige og derefter uenige. Den anden gruppe så en video, hvor de voksne var enige hele tiden. Og det viser sig, at spædbørnene kigger længere på de voksne, der er uvenner.

- På den måde har man kunnet konstatere, at børnene kan opfatte, om mennesker er imødekommende og glade overfor hinanden eller om de er afvisende eller sure på hinanden, forklarer Osman Skjold Kingo.

Ikke grund til panik

Man kan ikke udlede fra undersøgelsen, hvordan skænderierne påvirker barnet, men andre studier peger på, at stemninger smitter af på barnets ve og vel.

- Hvis der er sure miner, så påvirker det barnet. Hvis der er smil, liv og glade dage omkring barnet, så påvirker det også barnet. Så man kan formode, at når barnet kan fange signalerne, så påvirker det også barnets egen sindstilstand, siger forskeren.

Der er dog ikke grund til at gå i panik som forælder, advarer Osman Skjold Kingo.

- Det er selvfølgelig godt som forældre at vide, at ens barn kan registrere om forældrene er sure på hinanden, men man skal ikke lige pludselig tro, at hvis barnet har overværet nogle sure miner eller et enkelt lille skænderi, så er katastrofalt for barnet.

- Der skal noget mere til, før det får en kraftig negativ påvirkning på barnets udvikling, siger han.

Hør mere i P1 Morgen fredag klokken 8.30