Baconnedtrapning og lynbad: Sådan mindsker Morgenthaler og andre klimaaktivister deres forbrug

I dag har verdensbefolkningen opbrugt Jordens ressourcer for i år. Vi har snakket med fire klimabevidste danskere om deres kamp mod eget overforbrug.

Earth Overshoot Day markerer, at vi har opbrugt de ressourcer, kloden kan genskabe på et år. (Foto: Grafik: Morten Fogede Christensen © Grafik: Morten Fogde Christensen)

I dag er det Earth Overshoot Day, hvilket betyder, at verdensbefolkningen fra januar i år til i dag har opbrugt de ressourcer, kloden kan genskabe på et år.

Verdensbefolkningen. Kloden. Det virker måske lidt fjernt og svært at gøre noget ved.

Derfor har vi grebet fat i fire danske klimaaktivister, som her fortæller om, hvordan de med genbrug og spidskål bekæmper egen klimabelastning i hverdagen.

Anders Morgenthaler, tegner, forfatter og filminstruktør

Anders Morgenthaler holder tale til Fridays For Futures klimastrejke. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

"For det første kører jeg i elbil, og det har jeg gjort siden omkring 2012. Jeg synes, alle bør skifte til en elbil, når deres bil skal skiftes ud.

Derudover spiser jeg vegetarisk. Det har været en gradvis proces, der startede med, at jeg begyndte at sortere fra. Først stoppede jeg med at spise rødt kød og oksekød, og efterhånden blev det til, at færre og færre ting, jeg spiste, var animalske. Jeg vil helt klart anbefale at gøre det gradvist, fordi hvis du gør det på én gang, så har du ikke værktøjerne til at lave den slags mad.

Man kan også bruge bacon-metoden. Så laver man alle retter vegetarisk, men steger bacon af god kvalitet fra økologiske grise og spiser til. Efter et stykke tid orker man ikke mere af det fede bacon, og så bliver man vegetar.

Derudover prøver jeg at holde mig fra fast fashion - altså tøjmærker, som laver sæsonkollektioner og følger årstidernes modefarver - fordi det er overproduktion. Jeg prøver at købe tøj fra mærker, der er mere stabile og producerer færre designs. Og så prøver jeg at tænke på at købe tøj, der holder utroligt længe og er økologisk produceret. Mere modeagtige ting finder jeg i genbrug og på Trendsales."

Leonora van Deurs, gymnasieelev og klimaaktivist

(Foto: PRIVAT © privat)

"Man kan godt føle sig magtesløs. Det er Earth Overshoot Day, og kun lidt over halvdelen af året er gået. Men jeg prøver at tænke på, at udover det forbrug, jeg reducerer for mig selv, så påvirker jeg også andre ved at gøre, som jeg gør.

Mit bedste råd til at leve mere bæredygtig er at starte med én ting, gøre det til en vane og så gå videre til næste skridt. Det er svært at komme ind i vanerne med at leve som vegetar eller spise mindre kød, men når man er inde i vanen, så er det ikke en udfordring længere, synes jeg.

Det kan være svært at lave om på sine vaner, når man er en del af en familie - det er jo ikke kun mig, der beslutter, hvad vi spiser herhjemme. Det har været en lang process at udfase kød i min familie, og det handler om ikke at forcere det for meget, når man skal have sin familie med. Men nu er det blevet en vane at spise vegetarisk herhjemme, og det startede med, at jeg blev vegetar.

Jeg har også vænnet mig selv til at tage kortere bade og generelt bruge mindre varmt vand - det synes jeg, er meget overskueligt.

Jeg flyver heller ikke ofte, men jeg har gjort det nogle gange, hvor jeg har klimakompenseret. Det kan være svært at finde den rigtige måde at gøre det på, men jeg har forsøgt at købe hos danske initiativer, der planter træer i danske skove, fordi så har jeg følt mig mere sikker på, at pengene går til noget ordentligt."

Birgitte Lesander, kampagnechef i Greenpeace Norden

Birgitte Lesander forsøger at blive bedre til at bruge alle de madvarer, hun køber, for at leve mere bæredygtigt.

"Jeg er lige flyttet i et hus, der havde oliefyr, og det var helt uacceptabelt for mig. Så det har jeg skiftet ud med varme fra varmepumpe. Hvordan vores boliger er indrettet er vigtigt for vores ressourceforbrug.

Og så handler det meget om at blive inspireret af vores bedstemødre med tankegangen: Kan jeg genbruge den her bluse, give mine ting væk i stedet for at smide ud eller reparere ting i stedet for at købe nyt?

Min egen bedstemor vaskede eksempelvis fryseposer og brugte dem igen - det gør jeg dog trods alt ikke.

Men til vores nye hus har jeg købt mange møbler brugt. Jeg gider ikke gå på loppemarked, men så har jeg brugt Facebook Marketplace eller DBA på min telefon og købt ting derfra. I går hentede jeg en skænk, jeg lige har købt der.

I min egen hverdag har jeg for nyligt taget mig sammen til at blive bedre til at lave mad af rester. Tidligere følte jeg, at fordi jeg købte økologisk, så behøvede jeg ikke være ligeså sparsommelig med maden. Jeg tænkte, at jeg var home safe. Nu har vi en til to restedage om ugen."

Elise Sydendal, studerende og aktivist i Den Grønne Studenterbevægelse

Da Elise Sydendal begyndte at sætte sig rigtig godt ind i klimakrisen for et halvt år siden, blev hun virkelig bange og gik ned i nogle dage. Så blev hun en del af Den Grønne Studenterbevægelse.

"Jeg er en del af Den Grønne Studenterbevægelse, fordi jeg tror på, at tingene skal ændres fra politisk side.

Egentlig tror jeg ikke, at de ting, jeg selv gør, gør en forskel. Men jeg ville have det dårligt med at vide, at jeg bidrog til at ødelægge kloden.

Derfor spiser jeg ikke længere kød. Overhovedet. Det var svært for mig i mange år, fordi jeg virkelig elsker kød. Så jeg gik fra at spise det, når nogle andre alligevel havde tilberedt det, til ikke engang at spise min mors kødsovs. Jeg foreslår også tit min familie og kæreste, om vi kan spise vegetarisk.

Jeg var lige i Amsterdam med min familie. Vi kørte i bil. Men dernede ville mine søskende hele tiden shoppe, og det, synes jeg, er svært, fordi jeg køber ikke længere tøj fra ny.

Og så har jeg netop hørt et podcast om, at man skal sørge for at ens pensionsselskab ikke investerer i noget klimabelastende. Så det skal jeg tjekke op på."

Facebook
Twitter