Badeområde bliver finkæmmet for ammunition efter endnu et granatfund

Lige nu forsøger dykkere at fjerne en granat, der er fundet i vandet ved Lille Kulgab.

Tre dykkere i våddragter fra Søværnets Minørtjeneste forsøger lige nu at finde frem til den granat, som en nordsjællandsk havsvømmer torsdag stødte på ved badestranden ud for Lille Kulgab, der ligger nær Liseleje i Nordsjælland.

Indenfor et mindre afspærret område gennemgås havbunden systematisk meter for meter. Og det er ikke helt let, fortæller chef for Søværnets Minørtjeneste, Lars Møller.

- Vi har ikke fundet den endnu, selvom vi har været i gang siden i morges. Den ligger lige omkring et sted, hvor bølgerne knækker, og det gør sigtbarheden dårlig, siger han.

Granaten, som dykkerne leder efter, er en 105 mm granat, der indeholder mellem 0,5-2 kilo sprængstof. Hvornår granaten er fra, vides ikke præcist.

Tredje fund i år

Det er tredje gang i år, at minørtjenesten rykker ud til et granatfund i nærheden af Melbylejren, der helt frem til 2003 har været brugt som skydeterræn af forsvaret. Blandt andet efter Anden Verdenskrig.

- Man ved, at der kan ligge mange gamle håndvåben og granater, fordi der er blevet skudt en del udover klitterne i terrænet. Nogle granater har ramt sandet, mens andre er styrtet i havet, fortæller Lars Møller.

Granater og anden ammunition bliver ifølge ham ofte fundet, når der er storm eller blæst. Da stormen Bodil hærgede området i 2013, blev store dele af strandens klitter blotlagt, og det efterlod flere synlige granater i sandet, der også skulle bortsprænges af minørtjenesten.

Granaterne kan være livsfarlige

Den lokale havsvømmer står også bag fundet af de to andre granater, og det er ikke sjældent, at der findes granater på havets bund nær danske strande. Typisk ved gamle skydeterræner og militære områder som Jægerspris, Oksbøl, Hevring.

Tilbage i april blev der fundet ti granater fra Anden Verdenskrig i strandkanten på Halk Strand, der ligger ved den jyske by Haderslev, og i sidste uge blev der fundet en granat i Mariendal Havbakker 15 km syd for Aarhus.

Chef for Søværnets Minørtjeneste, Lars Møller, forsikrer om, at granaterne på havbunden ikke er farlige, så længe de forbliver uberørte.

- Der er ikke noget, som sprænger, fordi man kigger på det. Men man skal ikke begynde at pille ved en granat eller tage den med hjem, hvis man gør et fund. Det er forbundet med livsfare. Nogle af dem er meget gamle, og eksplosivstoffer kan hverken lide stød eller varme. Det er en dårlig kombination, siger han og understreger, at fund af ammunition skal meldes til politiet.

40.000 søminer

Minørtjenesten har årligt mere end 100 udkald til ammunitionsfund ved havet og tager sig også af minerydning langs de danske kyster.

- De danske farvande blev mineret under anden verdenskrig. Og det er en af vores fredstidsopgaver at rydde søminer. I de indre danske farvande blev der lagt 40.000 miner, og vi tager nok en 40-50 om året, fortæller Lars Møller.

Han regner med, at der er omkring 5.000 miner tilbage.

- Så der er noget vej endnu, siger han og understreger, at ingen har begreb om antallet af granater, der gemmer sig i danske badeområder.

Lars Møller håber, at fundet af granaten ved Lille Kulgab fører flere fund med sig i løbet af dagen og at det er muligt, at transportere den hel tilbage til Marinestation Kongsøre, hvor minørtjenesten holder til.

- Hvis vi ikke kan transportere den og sprænge den på marinestationen, må vi gøre det på stedet. Så kommer der lidt lyd og skumsprøjt, siger han.

Søværnets Minørtjeneste opgav omkring 12.30 at finde granaten. Indtil bølgerne aftager er området markeret med et skilt, så de kan finde tilbage.

Facebook
Twitter