Badezoner kan blive fortid: Forslag om fri adgang til at bade i Københavns Havn skal undersøges

Direktør for kanalrundfartsvirksomhed frygter for ulykker, hvis badningen bliver for fri.

Mange bader allerede i dag udenfor de badezoner, hvor det er tilladt. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix Denmark)

Snart kan det blive lovligt at gøre det, som rigtig mange københavnere drister sig til at gøre på varme sommerdage - at bade udenfor de godkendte zoner.

Forvaltningen i Københavns Kommune skal på initiativ fra nogle af byens lokalpolitikere undersøge mulighederne for som udgangspunkt at gøre det tilladt at bade alle steder i Københavns Havn. Det skriver TV 2 Lorry.

Står det til en af initiativtagerne - overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) - skal man "vende logikken på hovedet til fordel for flertallet i havnen".

- Lad os sige: Hvor skal det være forbudt at bade? Fremfor at man kun må bade der, hvor det i dag er anvist, at man må, siger overborgmesteren fra Socialdemokratiet, der har stillet forslaget sammen med Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og SF.

I stedet for at have et generelt forbud mod badning i hele havnen med undtagelse af konkrete badezoner vil man undersøge muligheden for som udgangspunkt at gøre det lovligt at bade alle steder i havnen med undtagelse af zoner, hvor badning ikke skal være tilladt.

Det kunne eksempelvis være ved havnebussens rute eller steder, hvor vandet ikke er rent, siger overborgmesteren.

- Lad det være de steder, man ikke må bade, og lad i øvrigt resten af havnen være fri, siger hun.

Politikerne rejser blandt andet forslaget, fordi der på varme sommerdage er trængsel ved de udvalgte badezoner, men også fordi det kniber med at få folk til at overholde reglerne og holde sig indenfor badezonerne.

Københavns Borgerrepræsentation skal først officielt tage stilling til forslaget i morgen, men allerede nu har der samlet sig et flertal bag det, skriver TV 2 Lorry.

En svømmer er bare 'en hårtot' i vandet

Hos en af de virksomheder, der lever af havnemiljøet, vækker det nye forslag dog bekymring.

Stromma tager mange tusinder turister på kanalrundfart hvert år, og direktør Mads V. Olesen frygter, at fri badning kan blive "kaotisk", hvis det ikke bliver reguleret på en ordentlig måde.

- Jeg har svært ved at se en god løsning for fri badning. Som jeg ser det, bliver det vanskeligt at kombinere det med havnebussen eller vores både, siger Mads V. Olesen.

Han understreger, at det er positivt, at havnen er et levende sted, der bliver brugt af rigtig mange mennesker, men allerede i dag har virksomheden udfordringer med mennesker, der bader udenfor badezonerne.

- Det kan være svært for vores bådførere at se en svømmer, der måske bare er en hårtot, der stikker op af vandet.

Direktøren for det firma, der udbyder kanalrundfarter, er ikke umiddelbart begejstret for forslaget. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Vi kan ikke byde vores medarbejdere at skulle navigere med den risiko eller for den sags skyld at skulle udsætte brugere af havnen for den risiko, siger Mads V. Olesen.

Kanalbådene har ikke været involveret i ulykker i dag, men det frygter direktøren kan komme til at ske, hvis det nye forslag ikke bliver fulgt op af tilstrækkelig regulering.

Han "giver ikke meget for" argumentet om, at "når folk ikke overholder reglerne, som må de ændres".

- Jeg synes, det er den forkerte måde at gribe det an på, siger han.

Løser ikke alle problemer

Sophie Hæstorp Andersen, er det ikke lidt en falliterklæring, at fordi folk ikke overholder reglerne, så vil man gerne droppe dem?

- Nej. Det er sådan, at rigtig mange bader ulovligt, fordi de ikke forstår reglerne, eller fordi de ikke er skiltet tydeligt nok, siger overborgmesteren.

Er det ikke også...

- Nogle gør det sikkert også bevidst.

- Men vi har også kilometervis af havn, hvor det kan virke underligt, at man ikke kan bade, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Frygter du ikke, at det ville kunne føre til flere ulykker i havnen, hvis der skulle være badende flere steder?

- Det er klart, at når vi bader i havnen, så har vi et ansvar for hinanden. Og der er problemstillinger i forhold til, at der skal være sikkerhed også for dem, der sejler, så de ikke sejler uforvarende ind i nogen, der bader, siger hun.

Virksomheden GoBoat, der udlejer små både, er en af de virksomheder, der nok skal give sit besyv med, når forvaltningen skal komme med bud på nye regler. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Overborgmesteren tror, at københavnere og turister i byen vil være mere tilbøjelige til at følge reglerne, hvis de bliver mere lempelige.

- Vi vil også kunne gøre mere ud af de kampagner, hvor vi aktivt fortæller, at her må du ikke bade, fordi det er farligt. Fremfor i dag, hvor folk grundlæggende får at vide, at her må du bare ikke bade, fordi... det må du ikke, siger hun.

- Det kommer ikke alle ting til livs, men det vil være en fordel, hvis vi kan sætte ind de steder, hvor vi ved, det er decideret farligt (at bade, red.), og til gengæld give det mere frit der, hvor vi kan se, at der sådan set sagtens være badning, siger Københavns overborgmester.

GoBoat: Vigtigt, at det bliver sikkert for alle

De fem partier bag forslaget lægger op til, at forvaltningen i kommunen skal række ud til politiet, By og Havn og relevante virksomheder, der bruger havnen, for at komme med konkrete forslag til, hvordan nye baderegler for byen kunne se ud.

En af de virksomheder, der ser frem til at blive inddraget i drøftelserne er GoBoat, som udlejer mindre både til københavnere og turister, der vil en tur ud at sejle i Københavns Havn.

- Jo mere, vi kan gøre for borgerne, havnen og turisterne jo bedre. Men det er vigtigt, at man gør det på en sikker måde både for dem, der bader og for dem, der eksempelvis lejer både hos os, siger kommunikations- og marketingschef Eric Ziengs.