Bag om skoleforhandlingerne: Sådan forbereder Bondo og Ziegler sig

Dr.dk har fulgt i hælene på lærernes mand, Anders Bondo, og KL's Michael Ziegler, forud for deres møde i Forligsinstitutionen mandag.

Micheal Ziegler og Anders Bondo Christensen nåede lige at sige hej til hinanden, inden de mødtes omkring forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen. (Foto: Lea Dyrup Nielsen © DR)

Kimende telefoner, knap nattesøvn og slagsmål i pressen er hverdagen for Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler i øjeblikket. Særligt intenst har det været, siden KL varslede lockout af lærerne 28. februar, fordi de to parter ikke kunne nå til enighed om nye regler for lærernes arbejdstid.

Som formand for Lærernes Centralorganisation repræsenterer Anders Bondo Christensen lærerne, mens Michael Ziegler har rollen som KL's forhandlingsleder. Som følge af varslet om lockout er de to parter havnet i Forligsinstitutionen, hvor de sammen med forligskvinden Mette Christensen skal forsøge at komme med et udkast til et mæglingsforslag.

Andet møde i Forligsinstitutionen begyndte klokken 10.00 mandag formiddag. Forud for mødet fulgte dr.dk i hælene på de to stridende haner for at få et indblik i, hvad der foregår bag forhandlingerne. Forhandlinger der har stor betydning for fremtidens folkeskole.

5:00

Anders Bondo Christensen vågner i sin lejlighed i indre København. Han tænker godt i de tidlige morgentimer. Han skynder sig at finde papir og kuglepen frem og skriver de bedste ideer og argumenter ned til dagens møde i Forligsinstitutionen, inden han glemmer dem igen.

Egentlig bor den 53-årige Anders Bondo, der er far til fire, i Ullerup ved Sønderborg sammen med sin kone. Men han har også en lejlighed i København, hvor han overnatter, hvis det bliver sent på arbejdet. Efter to overnatninger i Ullerup tog Bondo til København søndag eftermiddag, så han kunne være klar tidligt mandag.

Det var første gang i fire uger, Anders var hjemme ved familien, da der har været meget at se til i København. De sidste dokumenter til mandagens forligsmøde modtog han klokken 19:30 søndag aften. De optog ham, indtil han gik i seng ved midnatstid.

6:15

Bondo står op. Han er ikke helt klar over, om han nåede at sove efter klokken 5:00, men han er vant til at få lidt søvn.

- Jeg sover ikke så meget. Det har jeg ikke tid til, siger han.

Faktisk har han i løbet af den sidste måneds tid kun sovet fire til fem timer hver nat, fortæller han.

6:45

Da Anders Bondo har været oppe i en halv time, ringer vækkeuret i Michael Zieglers rækkehus i Høje Taastrup. Han har sovet næsten syv timer, men føler sig ikke helt udhvilet.

Weekenden endte anderledes, end han havde forventet. Lørdag dukkede han op til, hvad han troede var en vens søns fødselsdag. Men da han ankom, blev han til sin egen overraskelse selv midtpunkt til sit livs første surprisefest.

Ziegler fyldte 45 år den 27. februar. Men på det tidspunkt var der ikke tid til at fejre noget som helst. Forhandlingerne med Anders Bondo og Lærernes Centralorganisation var netop gået i hårdknude. KL skulle derfor tage stilling til, om man ville varsle lockout af lærerne. Et varsel, der faldt dagen efter - 28. februar.

Zieglers venner synes imidlertid ikke, at hans halvrunde dag skulle drukne i forhandlinger og pressepleje og planlagde en fødselsdagsfest bag hans ryg. Festen varede ud på de små timer, og søndag havde han ikke tid til at komme ordentligt til hægterne.

På programmet var hans mors fødselsdag, og så skulle han dele medaljer ud ved DM i bueskydning, som blev afholdt i Høje Taastrup Kommune, hvor Michael Ziegler har været konservativ borgmester siden 2006. Et job, der også skal passes ved siden af opgaverne i KL - særligt set i lyset af, at der er kommunalvalg til november.

6:46

Michael Ziegler ryster weekenden af sig og går i bad. Han ved, at adrenalinen i kroppen vil hjælpe til at holde ham frisk og skarp under dagens møde. Da han er færdig under bruseren, kan han se, at der ligger ubesvarede opkald på hans telefon.

En journalist fra Berlingske har ringet og vil gerne have en kommentar på en historie, Dagbladet Politiken har i spalterne i dag. Endnu har han ikke selv set artiklen, men den handler om, at DF, Socialdemokratiet og SF i Høje Taastrup Byråd opfordrer Ziegler og KL til at gå i realitetsforhandlinger med lærerne, og at lockoutvarslet bør smides i skraldespanden.

Michael Ziegler forklarer journalisten, at politikerne på hans egen hjemmebane er farvede af, at de selv er skolelærere og forsøger at feje kritikken væk.

Snakken med Berlingske-journalisten tager fem til ti minutter. Bagefter sætter Ziegler havregryn med vand i mikroovnen, hvor den forvandles til havregrød. Der bliver ikke serveret morgenmad i Forligsinstitutionen, så han er bevidst om, at han skal have et solidt måltid at begynde dagen på.

7:30

Bondo ankommer til forberedelsesmøde i Danmarks Lærerforening, som ligger ved Vandkunsten i indre by, København. Foruden ham selv deltager sekretariatschef for Lærernes Centralorganisation Mariann Skovgaard, Sekretariatschef for Danmarks Lærerforening Hans Ole Frostholm og Palle Rom, som er Afdelingschef for Overenskomst og Forhandling hos Danmarks Lærerforening.

Danmarks Lærerforening (Foto: Lea Dyrup Jensen © DR)

På mødet bliver der serveret rundstykker og juice, mens de gennemgår dokumenterne, som de skal have med i Forligsinstitutionen. Bondo skal også nå at forberede sig til generalforsamlingen samme dag i Lån & Spar Bank, hvor han er bestyrelsesformand og blandt andet skal gennemgå referat.

Generalforsamlingen foregår fra klokken 15.00 til 17.30, og forligskvinden Mette Christensen har lovet Bondo, at de holder pause med forhandlingerne i tidsrummet, hvis de ikke er blevet enige.

8:33

Mens Michael Ziegler kører fra Vestegnen mod Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i kommunens elbil i det indre København, ringer en journalist fra Roskilde Tidende.

Hun skal skrive et portræt af Michael Ziegler og spørger blandt andet ind til hans civilstand. Han fortæller, at han fortsat bor alene med sin kat Maggie. Det med kone og børn er det ikke lige blevet til - endnu.

8:38

Med en mørk frakke knappet helt op i halsen og en blank, sort lædertaske i hånden ankommer Michael Ziegler til Forligsinstitutionen.

Foran huset står en journalist fra TV2 News og venter på ham. De har aftalt, at Ziegler vil give et kort interview, inden han går til et formøde med sine kolleger fra KL inde i bygningen.

(Foto: Laura Marie Sørensen © DR)

Sammen med journalisten kravler Michael Ziegler over et hegn, så interviewet kan finde sted med Forligsinstitutionen i baggrunden og sol i KL-forhandlerens ansigt.

(Foto: Laura Marie Sørensen © DR)

Ziegler sætter lædertasken på den frosne jord, og hænderne, som ellers har holdt varmen i bukselommerne, bliver samlet foran maven. Han kigger på journalisten og kommenterer - nu foran et kamera - på dagens forhandlinger og kritikken fra politikerne i hans eget byråd.

8:42

Da interviewet med TV2 News er færdigt, hiver DR Nyheder fat i Michael Ziegler, og endnu engang gentager han, hvad han har fortalt det meste af morgenen, så det kan blive bragt i Radioavisen og i nyhederne på DR2. Der er frostgrader i luften, og ånden står synlig som røg, mens Ziegler taler.

8:58

Da Ziegler er færdig med at tale med DR Nyheder, går han ind i Forligsinstitutionen. Der er helt stille i bygningen. På en tavle i hallen kan man se, at KL har fået tildelt mødelokale 205, mens lærerne har fået lokale 202 lige ved siden af. Mødelokalerne ligger på etagen over sekretariatet, hvor parterne skal mødes med forligskvinden Mette Christensen klokken 10.00.

Forhandlingsbordet (Foto: Laura Marie Sørensen © DR Nyheder)

I hallen fortæller Ziegler om Anders Bondo. Det er langt fra første gang, at de to skal sidde på hver sin side af et bord og finde enighed i uenigheder. De forhandlede overenskomst for lærerne for to år siden og har netop forhandlet overenskomst på plads for KTO, et forhandlingsfællesskab, der repræsenterer 550.000 kommunalt ansatte og har Bondo som formand.

- Det er en fordel, at vi kender hinanden godt og har forhandlet før. Vi kan godt lide hinanden som privatpersoner, men han er virkelig irriterende at være på TV med, griner Ziegler.

Under KTO-forhandlingerne var Bondo resultatorienteret og behagelig og til tider sjov at forhandle med, fortæller Ziegler. Men det har ændret sig en smule.

- Det gør mere ondt på ham, når han kun skal repræsentere lærerne. Det kommer fra hjertet. Det er på sin vis positivt, men det gør ham mindre kompromissøgende, siger Ziegler.

9:10

(Foto: Laura Marie Sørensen © DR)

I mødelokale 205 venter det personale, der skal assistere Michael Ziegler under mødet med Anders Bondo og hans hold og Mette Christensen. Tre af dem tager han med sig til mødet. Det er direktør for KL's afdeling for jura og lønpolitik, Sine Sunesen, og chefen og en chefkonsulent fra kontoret for overenskomstforhandlinger i KL, Nanna Abildstrøm og Janne Vinderslev.

Sine Sunesen ankommer samtidig med Michael Ziegler. Med sig har hun en papirspose med to-go-kaffe fra bageriet Emmerys, så de har lidt at styrke sig på under formødet, hvor der skal lægges strategi inden mødet klokken 10.00.

9:30

Mens Ziegler holder formøde i Forligsinstitutionen, slutter det forberedende møde hos Lærerforeningen, og Bondo løber ned af trapperne fra 4. sal i sine sorte gummisko, sort jakke og sorte rygsæk.

Hans cykel holder lige foran Danmarks Lærerforening, og han cykler uden besvær igennem en travl indre by, en cykeltur som han har taget masser af gange før.

(Foto: Lea Dyrup Jensen © DR)

Han svinger udenom en lastbil, mens han taler i mobiltelefon. Foran Forligsinstitutionen venter der ham et flot møde, får han at vide i den anden ende af røret.

9:45

Bondo cykler over Kongens Nytorv. Forhandlinger er altid hårde, men det der er særligt anderledes ved disse forhandlinger, er den politiske styring af forløbet, forklarer han.

Da han ankommer til Forligsinstitutionen, venter der ham rigtig nok en flot ankomst. Mens der var helt tomt, da Michael Ziegler ankom for en god time siden, er der nu fyldt med mennesker.

SAS's kabinepersonale, Sundhedskartellet og flere lærere er mødt op for at støtte Bondo i forhandlingerne.

Bondo, Ziegler, KL, LC (Foto: Laura Maria Sørensen © DR)

"Se mig i øjnene - og fortæl mig, min undervisning bli'r bedre af mindre forberedelse", står der på flere af de fremmødte bannere og T-shirts. To små kaffebiler har lugtet lunten og serverer friskbrygget kaffe til de demonstrerende i kulden.

Bondo når knapt at stige af cyklen, før han bliver mødt af journalister fra TV 2 News, Berlingske, DR Nyheder og Radio 24/7. Selvfølgelig er han mødt op til Forligsinstitutionen for at komme frem til en løsning, forklarer han.

Bondo-Ziegler KL, LC (Foto: Lea Dyrup Jensen © DR)

Og inden han går ind bag Forligsinstitutionens døre, bliver han mødt af klapsalver og "Godt gået Anders" fra de fremmødte.

9:55

Bondo mødes på 2. sal i Forligsinstitutionen med Mariann Skovgaard, Ole Frostholm og Palle Rom, som skal med ham til forligs-mødet. Bondo har tandbørsten med i rygsækken, det har han altid.

- Jeg har altid tænkt, at det så dumt ud, når parterne forlader et forhandlingsmøde helt klatøjede ud på natten. Men jeg har efter flere forhandlinger lært, hvor vigtigt det er at holde ud, så kan man nemlig bedre presse den anden part, siger han.

(Foto: Laura Marie Sørensen © DR)

En fotograf fra Politiken har sneget sig ind i bag Forligsinstitutionens døre, og Bondo når lige at stille op til foto med KL's chefforhandler Michael Ziegler.

Bondo og Ziegler smiler til fotografen og joker med hinanden. Derefter forsvinder de begge ind i hvert deres mødelokale.

10:02

Ziegler og hans hold går ned ad trappen til sekretariatet på 1. sal.

10:04

En mand fra Forligsinstitutionen henter Bondo og de tre, der skal med ham til forligsmødet. De går ned til 1. sal og forsvinder ind i lokalet, hvor de skal sidde overfor KL ind til de når en løsning.

Lærernes Centralorganisation og KL stoppede deres forhandlinger mandag kl. 15 uden en færdig aftale. Parterne mødes igen fredag i Forligsinstitutionen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk