Bagedyst-Tobias' morfar var hypnotisøren Ali Hamann: - Han er mit største forbillede og den mand, jeg fordømmer allermest i mit liv

Tobias Hamanns morfar Ali Hamann var berømt og berygtet. Han var kendt som Danmarks mest berømte hypnotisør og for sin fængselsdom.

- Jeg ved godt, at han var en nar. Det har jeg altid fået at vide. Også af mine egne forældre. Men morfar var også det menneske, jeg var allermest fascineret af – og stadig er.

Det er svært at elske et menneske, der både er dømt, har siddet i fængsel og som alle beskriver som en kæmpe idiot. Det kan Tobias Hamann skrive under på.

Men den 29-årige tidligere bagedyst-vinder har valgt at favne begge følelser, siden han åbnede et tabubelagt familiekapitel i programmet ’Tobias og hypnotisøren’: historien om Tobias’ morfar, Svend Erik Hamann, der nok er bedre kendt som Danmarks mest berømte hypnotisør, Ali Hamann.

Hvem var morfar?

En mand, der igennem 50 år hjalp tusindvis af danskere med at kvitte cigaretterne, tabe sig og slippe for eksamensangst.

Men samtidig også en mand, der i 1982 blev idømt 2,5 års ubetinget fængsel for blufærdighedskrænkelse, voldtægt og forsøg på voldtægt af klienter, han havde i behandling.

- Jeg vil altid føle utrolig sorg og medfølelse over de mennesker, det er gået ud over. Det kommer jeg aldrig til at tilgive min morfar for. Men samtidig har jeg haft behov for selv at se smerten i øjnene. Derfor ville jeg åbne det her kapitel, selvom det er sårbart, siger Tobias.

Tobias valgte derfor at uddanne sig til hypnotisør som sin morfar for at forstå, hvordan det føles at sidde med magten, som Ali Hamann oplevede det med flere tusinder af mennesker gennem sin karriere.

Fandenivoldsk og en handlingsmand

Allerede som barn begyndte Tobias’ fascination af sin morfar. Magien i hans hypnoseshows, den røde Mercedes Cabriolet, swimmingpool i baghaven, dyre restauranter og fyrværkeri. Alt andet end det liv i Silkeborg, Tobias var vant til.

Samtidig var Ali Hamann så fandenivoldsk, og med sin direkte tone fortalte han altid alle mennesker, hvad han mente – hvilket sjældent var komplimenter.

- Han var svær at få anerkendelse fra, hvilket fik mig til at søge den endnu mere. Samtidig var han en handlingsmand. Hvis han ville have noget gjort, så gjorde han det. Han var selvsikker og stod ved, at han var faderen bag hypnose i Danmark, siger Tobias.

Derfor kom det som et chok, da Tobias i 4. klasse blev prikket på skulderen af en klassekammerat. Hans morfar var med i det nye ’Hvem vil være millionær’-spil.

Tabubelagt barndom

Lige så hemmelighedsfuld som fængselsdommen, lige så hemmelighedsfuld var Ali Hamann om sin barndom. Hver eneste gang børn eller børnebørn spurgte ind, blev han vred.

Igennem Rigsarkivet fandt Tobias ud af, at hans morfar er født på en fødselsanstalt. I 1933, hvor et barn uden for ægteskabet var et stort tabu. Et tabu, som var en del af Ali Hamanns barndom i et fattigt hjem. Til afveksling blev han grebet af hypnose, da en onkel praktiserede det.

Allerede i klasselokalet øvede Ali Hamann sig, og han var dominerende, fortæller en tidligere klassekammerat, Carl Ove Nielsen, da Tobias besøger ham.

- Han var dominerende. Han var ikke typen, du blev venner med – men heller ikke uvenner med, siger Carl Ove Nielsen.

Bagersvend og hypnotisør

Dagen efter, at Ali Hamann stod med et svendebrev som bager, begyndte han karrieren indenfor hypnose med inspiration fra USA. Snart optrådte han med hypnoseshows i hele Danmark, og på de farverige plakater stod der: Ali Hamann, den dansk-indiske hypnotisør.

- Jeg har aldrig hørt, at min morfar skulle have indiske rødder, eller at han overhovedet besøgte Indien. Men det klingede mere eksotisk end Svend Erik fra Voel, siger Tobias.

På samme måde hypnotiserede Tobias elever på Brøruphus Efterskole, efter han blev uddannet. Lige der på scenen gik det op for ham, hvordan hans morfar må have haft det under sceneshows.

- Da jeg havde fået den tredje person i hypnose, tænkte jeg 'Fuck, jeg har dem'. Det var enormt vanedannende, og jeg havde lyst til at trykke på pause og bare nyde det, siger Tobias.

- Man kan sige, at han havde mormor i en livslang hypnose

Men denne magt blev for stor at håndtere for morfar, mener Tobias. Succesen som hypnotisør kastede lys på Ali Hamanns skyggesider. Han var aldrig voldelig overfor sine børn, men derimod overfor Tobias’ mormor. Det blev aldrig nævnt, men var en usagt sandhed. Særligt den jul, hvor Tobias’ mormor var blå og havde mærker i hele ansigtet. Alligevel gik hun ikke fra ham, da han kom i fængsel.

- Min morfar havde en evne til at holde folk fast. Man kan sige, at han havde mormor i en livslang hypnose. Det skulle man tro, siden hun ikke skred. Hun var et glad, positivt menneske, der oplyste min morfars til tider mørke sind, siger Tobias.

Fremmede, der kom for tæt på, fik også en psykisk røffel. Det mærkede journalist og tv-vært Peter Ørvig Knudsen, der besøgte Ali Hamann i 1996.

- Aldrig har jeg fået at vide så mange gange, at jeg var åndssvag, eller at jeg stillede dumme spørgsmål. Han virkede som om, han godt kunne lide at genere folk, siger Peter Ørvig Knudsen.

Jeg elsker dig, morfar

Da Ali Hamann døde i 2014, var Tobias den eneste, der holdt tale til begravelsen.

- Det var ret kontroversielt, fordi de fleste nok var glade for, at han var død. Men jeg sagde, at vi også kunne lære noget af ham, og at jeg lærer af ham hver dag, siger Tobias.

For selvom Ali Hamann var arrogant, egoistisk og gjorde noget utilgiveligt, var han dygtig til sit fag. Ved siden af gamle kassettebånd med hypnose, fandt Tobias hundredvis af takkebreve fra klienter, som Ali Hamann hjalp med hypnose.

- Han gjorde også meget godt. Han var ivrig og gik all in på det, der virkelig interesserede ham. Den egenskab kan jeg se i mig selv, siger Tobias og fortsætter:

- Det sværeste har været at erkende, at jeg er splittet i mit forhold til morfar. Jeg elsker ham, men jeg vil aldrig kunne tilgive ham for, hvad han har gjort. Det har krævet meget af mig selv og ikke mindst min familie at åbne dette kapitel, siger Tobias.

Hvad der kan virke som et lukket kapitel, er ifølge Tobias begyndelsen på et nyt. Han har i løbet af 2018 holdt adskillige hypnoseshows, og flere er på vej.

Programmet 'Tobias og Hypnotisøren' sendes onsdag aften på DR1 klokken 20.30.