Bagedyst-vinder fik graviditet afsløret sladder-platform: 'Folk efterspurgte alt muligt snavs mig'

Liv Martine Niemann Hansen opfordrer nu Jodel til at lukke sladderkanalerne, hvis de ikke kan styre dem.

Liv Martine Niemann Hansen har kunnet læse om både sin urene hud og graviditet på det sociale medie Jodel.

De sidste mange uger er flere og flere kendte danskere blevet hængt ud på det sociale medie Jodel.

Det er sket i en sådan grad, at pres fra både brugere og journalister har fået det sociale medie til at gribe ind og opfordre brugerne til at overholde både retningslinjer og lovgivning.

Opslaget fra Gustave Sauveroche, der er head of community hos Jodel, var det første brugerne mødte, når de besøgte Jodels største sladder-tråd.

En af dem, der er blevet hængt ud af det sociale medies anonyme brugere, er vinder af den store bagedyst i 2015, Liv Martine Niemann Hansen, der i dag har en kageblog, hvor hun sælger bageudstyr og opskrifter.

- Jeg fik kendskab til mediet for et års tid siden, hvor jeg blev gjort opmærksom på, at der stod rigtig mange ting om mig, der ikke var hold i, fortæller hun.

Graviditet smidt på Jodel

Opslagene startede med angreb på både hendes udseende og hendes butik, men kulminerede, da hun i juli blev gravid.

- Jeg blev pludselig kontaktet af flere af mine følgere, der spurgte, om jeg var gravid. Der var nemlig blevet lagt billeder op af mig på Jodel, hvor jeg sad på sygehuset med min vandrejournal, fortæller Liv Martine Niemann Hansen.

Derefter tog hun straks fat i Jodel for at få dem til at fjerne indholdet.

- Når der kommer noget derinde, bliver man nødt til selv at kontakte dem. Og det er ikke godt nok. Det kan ikke være mit ansvar at skulle tage fat i dem hver gang.

Og episoden med graviditeten var ikke første gang, kagebloggeren måtte have fat i det sociale medie med hovedsæde i Berlin.

- Jeg har kæmpet rigtig meget med uren hud på et tidspunkt, og det valgte folk på Jodel at koble sammen med min virksomhed, siger Liv Martine Niemann Hansen og fortsætter:

- De skrev, at det var for klamt, at jeg havde uren hud, og jeg pillede mig i huden, og så kom det ned i mine kager. Der startede også rygter om, hvordan jeg kopierede opskrifter. Det ramte mig både personligt og den virksomhed, jeg havde knoklet for at opbygge.

Hun oplevede også, hvordan folk specifikt efterspurgte ting, der ville stille hende i et dårligt lys.

- Jeg kunne se, at folk efterspurgte alt muligt snavs på mig. De skrev, "hende Liv Martine virker så sød. Der må været noget dårligt på hende".

Ingen økonomiske konsekvenser

I dag er Liv Martine Niemann Hansen glad for, at hendes virksomhed ikke blev ramt på økonomien af den dårlige omtale. Det gjorde hun til gengæld selv.

- Det fik heldigvis ikke så store konsekvenser for mig, men det ramte mig emotionelt. Der var en lang periode, hvor jeg ikke synes, at det var sjovt. Det gik udover den glæde, jeg følte ved andre ting.

Hun er samtidig opmærksom på, at Jodel-sladderen kan ramme mere sårbare typer end hende meget hårdere.

- Jeg er heldig, at jeg har har haft en opvækst, der har givet mig et godt selvværd, men jeg blev eddermaneme ked af det. Prøv at tænk på dem, der ikke har den slags selvværd.

Slet de tråde, hvis I ikke kan styre dem

I alt har Liv Martine Niemann Hansen været i kontakt med Jodel af tre omgange. Meget af indholdet om hende er blevet fjernet, men det forslår som en skrædder i helvede, mener hun.

- Jeg sendte dem rigtig mange mails. Så gik jeg til medierne for at starte en debat. Så begyndte de at slette de ting, jeg påpegede. Det er jo ikke godt nok. Der går jo kun et døgn, så er de her påstande tilbage på Jodel igen.

Jodel har tidligere luftet muligheden for at lukke deres såkaldte sladderkanaler. Noget, der, ifølge Liv Martine Niemann Hansen, hellere skal ske i dag end i morgen.

- De kanaler skal lukkes, det er der slet ingen tvivl. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de er der. Det er helt vildt, at man har denne her platform, hvor man ikke skal stå til ansvar for noget som helst.

Hun undrer sig fortsat over, hvad folk får ud af at besøge den populære sladderkanal, som Jodel altså nu er blevet nødt til at blande sig i.

- Det er en stor, dårlig energibombe, du vader ind i, når du går ind på de her kanaler.

Jodel: Vores model holder

På trods af kritikken fastholder Jodel, at deres moderationsmodel, hvor moderation i høj grad varetages af brugerne, er en god løsning.

- Vi har en stærk brugermoderation, og vi formår at holde ting som chikane og racisme på et meget lavt niveau, sagde head of community hos Jodel, Gustave Sauveroche, til DR Nyheder torsdag.

Man har dog i lyset af det de mange sager på sladderkanalen skruet op for overvågningen af tråden.

- Det er svært at moderere de her kanaler. Det kræver nemlig en særlig insider-viden. Derfor har vi samlet et hold af 'værter', der kender kanalen godt. De skal nu passe på den. Vi har testet det i Norge og Finland, hvor vi har set, at det virker, siger Gustave Sauveroche.

Facebook
Twitter