Bagere og taxachaufførers indtægt er påvirket af flygigants kollaps

For nogle udviklingslande er turisme den vigtigste indtægtskilde.

Man siger, at der er fire-fem ansatte for hver turist i udviklingslande. Derfor er landene sårbare over for, at store rejsebureauer går konkurs. (Foto: COSTAS METAXAKIS © Scanpix)

Farvel til stråhatte, drinks med farverige paraplyer og en tur ud af hverdagens hamsterhjul.

Ifølge BBC har 600.000 rejselystne personer været påvirket af flygiganten Thomas Cooks kollaps. Men det er ikke kun chartergæster, der mærker de negative konsekvenser af konkursen.

Forretninger i hele verden lider under aflyste rejser, og udviklingslande går glip af turisters opsparede feriepenge.

Nils Karl Sørensen er nationaløkonom og lektor ved Syddansk Universitet. Han siger, at økonomien i udviklingslande er meget sårbar over for dalende turisme.

- Jo lavere BNP pr. indbygger et land har, jo større betydning har det at tiltrække turister. Det skaber beskæftigelse, fordi købekraften for turisterne er stor, forklarer lektoren.

Ifølge Nils Karl Sørensen er der typisk fire-fem ansatte for hver turist, fordi det er så billig arbejdskraft.

- Dem, der arbejder med turisme i for eksempel Afrika, Sri Lanka eller Indien, har en helt anden indkomst end os, så derfor kan et job, der virker som næsten ingenting for os, brødføde en hel familie på fem-syv mennesker, siger han.

Udviklingslande afhængige af turisme

Når et rejseselskab som Thomas Cook går konkurs, og udviklingslande mister en del af deres turisme, så påvirker det langt flere end kun hotellerne.

- Det påvirker temmelig mange underleverandører. Det kan for eksempel være en bager, der leverer brød til hotellet, rengøringspersonalet, guider, bus- og taxachauffører, siger Nils Karl Sørensen.

Turisme er en relativ nem og billig måde at skabe udvikling og vækst på. Ifølge økonomilektoren er det for eksempel nemmere at starte et turismeselskab end en fabrik, der producerer biler.

Det kræver nemlig, at befolkningen er højere uddannet for at producere biler frem for at sælge oplevelser til turister. Det kræver også større investeringer at starte en samlefabrik, og der går lang tid, før man tjener penge på det.

Derfor er mange udviklingslandes økonomi bundet op på turisme som en vigtig indtægtskilde, og mange er ansat inden for turismebranchen.

I listen nedenfor er syv eksempler, hvor Thomas Cooks sammenbrud har skabt økonomisk usikkerhed.

Turisme er 30 procent af Gambias BNP

I Gambia afhænger 30 procent af det bruttonationale produkt af turisme. (Foto: LUC GNAGO © Scanpix)

Gambias regering har holdt et krisemøde på grund af Thomas Cooks konkurs. Landet er bekymret for, at konkursen vil påvirke turismen massivt.

Turismen bidrager til mere end 30 procent af Gambias BNP.

Flyrejser er aflyst i Egypten indtil april

Egypten frygter, at flyselskabets konkurs vil påvirke landets økonomi. (Foto: Mohamed Abd El Ghany © Scanpix)

I Egypten har rejsebureauet Blue Sky sagt, at alle reservationer indtil april 2020 er blevet aflyst.

Formanden for sammenslutningen af turisme i Egypten, Bassem Halaka, har ifølge BBC sagt, at Thomas Cook var en stor leverandør af charterfly fra England til Sharm El-Sheikh', og at turismen i nogle af Egyptens feriesteder vil blive påvirket.

Cypern taber mere end 300 millioner kroner

Passagerer ser på en informationsskræm med aflyste afgange i lufthavnen Larnaca på Cypern. (Foto: Katia Christodoulou © Scanpix)

På Cypern har hotelejere og resten af turistindustrien mistet 330 millioner kroner ifølge landets turismeminister Savvas Perdios, oplyser BBC.

50.000 turister er strandet i Grækenland

På Kreta står turister i kø foran Thomas Cook-skranken i Heraklions lufthavn. (Foto: Stefanos Rapanis © Scanpix)

50.000 turister er strandede i Grækenland, oplyser turisme-ministeren. Til græsk TV sagde han, at han forventer, at hoteller vil miste to måneders betalinger. Han har også sagt, at hotelvirksomheder vil forsøge at få penge fra Thomas Cook i retten.

En 'stor mavepuster' til turismen i Indien

Besøgende slapper af på en strand i Goa. Turistforeningen i regionen ser konkursen som en mavepuster for turismen. (Foto: Punit PARANJPE © Scanpix)

Goas rejse- og turismeforening i Indien har ifølge BBC sagt, at tabet af Thomas Cook er en 'stor, stor mavepuster til industrien'.

Hundredvis af spaniere mister deres arbejde

Personer forlader Thomas Cooks hovedkvarter på Mallorca i går. (Foto: Jaime REINA © Scanpix)

De Baleariske Øer står til at tabe millioner af euro. Thomas Cook har et skattekontor på Mallorca med hundrede af ansatte. Flygiganten arbejdede også med 20 hoteller på De Baleariske Øer og 20 hoteller på De Kanariske Øer.

Cirka 53.000 britiske turister i Spanien er blevet berørt af konkursen. Spaniens Turistministerie har været i kontakt med tyske og svenske myndigheder for at sikre, at deres datterselskaber fortsætter med at køre i løbet af vinteren.

Tyrkiet går glip af 700.000 turister om året

Turister nyder ferien i Tyrkiet. Men landet risikerer at gå glip af 700.000 turister om året på grund af Thomas Cooks sammenbrud. (Foto: Ümit Bektas © Scanpix)

Tyrkiets hotelejerforening, Turofed, har advaret om, at landet kunne gå glip af op til 700.000 turister om året på grund af Thomas Cooks sammenbrud.

Formanden for Turofed, Osman Ayik, sagde til Reuters:

- Der er et stort antal små virksomheder, hvis skæbne afhænger af Thomas Cook, især i Mugla, Dalaman og Fethiye.