Bagermester efter aflyst letbanefest: Vi står med tusinder af kransekager

Konservative kalder udskydelse af Aarhus-letbane 'dybt pinligt' og retter kritik mod borgmesteren.

Aarhus Letbane bliver ikke indviet i dag. Derfor er bagermester Henning Elgaard Andersen brændt inde med masser af kransekager, der var tiltænkt åbningsfesten. Foto: Henning Bagger/Scanpix og privatfoto.

Bagermestrene i Aarhus har bagt næsten 5000 stykker kransekage op til den store dag, og forfatter og filmskaber Jørgen Leth skulle have kørte den første tur til lyden af sin egen stemme, der annoncerede stationerne i højttalerne.

Men nu bliver den stort anlagte åbning af Aarhus Letbane i dag ikke til noget, efter at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i går meddelte, at man af sikkerhedsgrunde ikke kan godkende indvielsesturen.

For Henning Elgaard Andersen, oldermand i Aarhus og Omegns Bagerlaug og indehaveren af Guldbageren i Hørning, er det noget af en skuffelse at dagens åbningsfest ikke bliver til noget.

Henning Andersen med nogle af de 4.000 stykker kransekage, der alligevel vil blive delt ud til aarhusianerne. Privatfoto.

- Vi står med mere end 4.000 stykker kransekage og 1.500 boller til børnene, fortæller han til DR Nyheder. Flere bagermestre og pensionerede bagere i bagerlauget har været i gang i dagevis. Henning Elgaard Andersen havde ikke kun set frem til at dele gratis kaffe og kage ud - han havde også set frem til byens nye letbane.

- Jeg synes, at det kunne være positivt for byen. Jeg kan huske tilbage til, at der var sporvogne, og det, synes jeg, var meget hyggeligt. Jeg tror også, at det kunne løse nogle af de problemer med den tætte trafik, vi har i Aarhus, siger han.

På rådhuset er der ikke kun skuffelse, men også vrede.

-Jeg synes, at det er dybt, dybt pinligt for Aarhus, siger konservativt byrådsmedlem i Aarhus, Marc Perera Christensen.

- Jeg kan godt forstå, at folk går rundt og trækker lidt på smilebåndet af vores by rundt omkring. At man ikke har styr på noget så basalt som sikkerheden i vores nye letbane, det er simpelthen tåkrummende pinligt.

K: Ualmindelig dårlig stil

Han undrer sig over, at byrådet og offentligheden først fik kendskab til problemerne med sikkerhedsgodkendelsen dagen før åbningsfesten, når styrelsen for flere dage siden har informeret firmaet bag letbanen.

- Vi har først fået noget at vide, da det her blev offentliggjort til trods for, at man har ligget inde med den her viden i flere dage, faktisk mens vi har siddet og forhandlet om nye etaper af letbanen. Jeg synes, at det er ualmindelig dårlig stil af både borgmester og rådmand, at man ikke har orienteret os om, at der var en udfordring med det her, siger Marc Perera Christensen (K).

DR Nyheder har i aftes og her til morgen forsøgt at få en kommentar fra Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S), han er endnu ikke vendt tilbage. Direktør i Letbanen Claus Rehfeld Moshøj fortalte i går, at dialogen med styrelsen "har stået på længe, men det er for tre dage siden, at jeg får meldingen for første gang om, at 'I kører ikke'".

Her til morgen samlet letbanens ledergruppe for at drøfte, hvordan man kommer videre.

Indvielsesturen er aflyst, men helt spildt bliver forberedelserne ikke, forklarer bagermester Henning Elgaard Andersen. Der vil stadig være gratis kaffe, boller og kransekage til aarhusianerne på Dokk 1 klokken 12 i dag.

- Kom herned alligevel. For vi har stadig boller og kransekage og godt humør. Så det skal nok gå, siger Henning Andersen fra Aarhus og Omegns Bagerlaug.

  • Nogle af de mange kransekager og boller, der senere vil blive uddelt som plaster på såret, efter at indvielsen af Aarhus Letbane er udskudt. Privatfoto.
  • Nogle af de mange kransekager og boller, der senere vil blive uddelt som plaster på såret, efter at indvielsen af Aarhus Letbane er udskudt. Privatfoto.
  • Nogle af de mange kransekager og boller, der senere vil blive uddelt som plaster på såret, efter at indvielsen af Aarhus Letbane er udskudt. Privatfoto.
1 / 3
Facebook
Twitter